08 apr. 2024 | 09:00

Obligatoriu pentru toți românii care au câine, la bloc sau la casă. La ce riscuri te expui, ai 5 zile la dispoziție

ACTUALITATE
Obligatoriu pentru toți românii care au câine, la bloc sau la casă. La ce riscuri te expui, ai 5 zile la dispoziție

Pentru iubitorii de animale și proprietarii de câini din România, anul acesta aduce schimbări legislative importante care vizează identificarea și înregistrarea patrupedelor. Un proiect de lege recent introdus de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) setează noi reguli și termene ce trebuie respectate de către deținătorii de câini.

Noile reguli: înregistrare în 5 zile

Una dintre modificările semnificative propuse se referă la perioada în care un câine achiziționat trebuie înregistrat. Proprietarii vor avea la dispoziție un termen de doar cinci zile pentru a îndeplini această cerință. Aceasta se aplică atât pentru câinii cumpărați, inclusiv cei primiți gratuit, indiferent de domiciliul stăpânului – la bloc sau la casă.

„Registru de evidență a câinilor cu stăpân este o colecție de informații în format electronic, aflată în gestiunea Colegiului Medicilor Veterinari, ce cuprinde codurile alocate pentru imprimarea microcipurilor, seriile și numerele alocate pentru imprimarea carentelor de sănătate și pașapoartelor, datele de identificare ale animalului, evenimentele, informațiile sanitar-veterinare și datele de identificare ale proprietarului, nominale, păstrate în formă electronică și arhivate într-o bază de date, care permite asigurarea trasabilității câinilor, microcipurilor, carnetelor de sănătate și pașapoartelor”, potrivit ANSVSA.

Responsabilități la nașterea unui câine

Proprietarii de câini născuți în România sunt obligați să solicite identificarea și înregistrarea patrupedelor în RECS în termen de 90 de zile de la naștere. Mai mult, înainte de a le vinde, dona sau scoate în spații publice, identificarea trebuie să fie deja realizată.

„Câinii achiziționați de către cetățenii români sau rezidenți ai statului român, inclusiv cetățeni din alte state membre ale Uniunii Europene, chiar și cu titlu gratuit, vor fi înregistrați sau identificați și înregistrați, după caz, conform noilor prevederi, în termen de maximum cinci zile de la achiziționare”, prevede noul proiect al ANSVSA.

În situația când un câine este crescut la o adresă diferită de cea a proprietarului, ambele locații trebuie menționate în RECS. Registrul, gestionat de Colegiul Medicilor Veterinari, este un sistem electronic care stochează informații despre animale, proprietari și evenimentele sanitar-veterinare asociate.

Câini din afara României

Câinii proveniți din alte state membre UE sau țări terțe și care rămân în România pentru mai mult de 90 de zile trebuie înregistrați în RECS în termen de 30 de zile de la sosire.

Proiectul propune, de asemenea, măsuri stricte privind confidențialitatea datelor accesate în RECS, limitând accesul utilizatorilor la vizualizarea informațiilor.

Pentru câinii adoptați sau revendicați din adăposturile publice, identificarea și înregistrarea se fac înainte de a părăsi adăpostul. Câinii neidentificați și neînregistrați găsiți în spații publice vor fi considerați fără stăpân și tratați conform legislației în vigoare.

Nerespectarea acestor dispoziții poate expune proprietarii la riscuri legale, inclusiv amenzi. În plus, înregistrarea câinilor contribuie la o mai bună gestionare a sănătății publice și asigură o urmărire eficientă în caz de pierdere sau furt al animalului. Este esențial ca toți deținătorii de câini să se conformeze noilor reglementări pentru a asigura bunăstarea patrupedelor și a comunității

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele