25 apr. 2020 | 09:58

Primul proces intentat statului de către medicii expuși la coronavirus: care sunt argumentele

ACTUALITATE
Primul proces intentat statului de către medicii expuși la coronavirus: care sunt argumentele

Doi medici care au fost expuși la noul coronavirus, din prima linie de luptă împotriva pandemiei, au decis să inițieze o acțiune în instanță împotriva statului, din cauza lipsei de echipamente și proceduri.

În majoritatea țărilor în care pandemia face ravagii în rândul populației, cei mai afectați sunt medicii. Numărul infecțiilor și deceselor în rândul medicilor este fabulos, raportat la cei care lucrează în alte domenii de activitate. Principalul motiv al acestei discrepanțe, chiar și în țări dezvoltate din occident, ține de lipsa echipamentelor de protecție.

În acest context, doi medici din Marea Britanie au decis să lanseze o acțiune legală împotriva guvernului de la Londra. Argumentul celor doi expuși la coronavirus este cât se poate de simplu și l-ai auzit și în România, lipsa echipamentelor de protecție și a unor protocoale clare cu privire la când și cum trebuie acestea folosite, relatează Reuters.

Problema echipamentului de protecție pentru medicii și infirmierele aflate în prima linie a luptei cu pandemia COVID-19 a dat bătăi de cap executivului lui Boris Johnson, rapoarte arătând în mod repetat că nu se găsesc în cantități suficiente sau că o parte dintre ele nu sunt de o calitate adecvată.

Până să ajungă în fața unui judecător, avocații celor doi medici eneglezi, un soț și soția sa însărcinată, i-au scris joi ministrului Sănătății Matt Hancock cerând o revizuire urgentă a ghidurilor oficiale și pentru a reclama maniera în care echipamentele de protecție sunt distribuite. „Este datoria guvernului să își protejeze personalul medical și există o mare teamă în rândul acestuia cu privire la protocoalele de siguranță aflate în vigoare”, au declarat cei doi medici, Meenal Viz și Nishant Joshi, într-o declarație emisă de către firma de avocatură Bindmans.

Este important de reținut că cei doi lucrează în sistemul public de sănătate britanic și sunt angajați la stat, NHS (National Health Service). Ca referință, în Marea Britanie, și-au pierdut deja viața 69 de angajați NHS din cauza infecțiilor cu Covid-19. Scrisoarea este un pas precursor înainte de formularea unei cereri oficiale pentru o revizuire în instanță.

Cei doi medici se află deja într-un conflict cu Serviciul de Sănătate Publică după ce au afirmat că protocoalele britanice nu sunt adaptate standardelor cerute de Organizația Mondială a Sănătății. Oficialii SSP au negat acest lucru și au spus că protocoalele existente sunt conforme cu recomandările OMS.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele