Situație fără precedent, la Focșani: medicii, fără bani de mâncare și cazare

Situație fără precedent, la Focșani: medicii, fără bani de mâncare și cazare

Există unele cazuri în România de la care ți se ridică părul pe mână, iar situația în care se află medicii și cadele medicale din Focșani intră relaxat pe listă.

Într-un gest aproape de disperare, primarul din Focșani a înaintat o scrisoare deschisă Guvernului României. Nu vrea bani de autostrăzi, giratorii sau borduri. În schimb, își dorește să asigure mâncare și cazare pentru personalul medical și oamenii care vor intra în carantină în următoarele zile și săptămâni. Situația este absolut șocantă, iar prefectul județului Vrancea pus o presiune financiară teribilă pe edilul din Focșani, fără să se asigure dacă are fonduri.

Ca trauma să fie completă, dincolo de bani, nu există nici măcar locuri de cazare pentru toți cei care ar avea nevoie de ele. Potrivit edilului, Primăria Focșani a încheiat un contract de cazare pentru 107 cadre medicale și unul pentru cheltuieli cu hrana destinată persoanelor cazate în două centre de carantină din oraș. Primarul spune că au fost solicitări din partea spitalelor pentru 320 de locuri de cazare, dar că nu a reușit să găsească decât 107.

„Contractul pentru cazarea și masa celor 107 cadre medico-sanitare a fost încheiat până la data de 09.05.2020, în limita bugetului existent, care evident că nu poate acoperi toate cheltuielile întrucât între timp starea de urgență a fost prelungită până la data de 15.05.2020. În aceste condiții, doar pentru cele 107 cadre medico-sanitare, municipalitatea focșăneană are nevoie de încă 192.600 lei, sumă necesară prelungirii contractului pentru cazare și masă. Pentru a răspunde însă favorabil tuturor solicitărilor din partea unităților medicale din Focșani, ar mai fi necesară suma de 1.917.000 lei, ce ar acoperi diferența de 213 locuri de cazare pe perioada întregii stări de urgență”, se arată în scrisoarea deschisă apărută în presă.

„Cu toate acestea, Prefectul Județului Vrancea, prin adresele nr. 4624/06.04.2020, 4787/08.04.202 și 5085/16.04.2020, dar și Direcția de Sănătate Publică Vrancea, prin adresele nr. 3840/02.04.2020 și 5235/21.04.2020, solicită în mod abuziv Primăriei Municipiului Focșani să preia contractele de cazare a centrelor de carantină instituționalizată, deși nu există prevedere bugetară. Mai mult decât atât, unul dintre aceste contracte, a fost încheiat de Prefectul Județului Vrancea și Direcția de Sănătate Publică Vrancea fără consultarea și informarea prealabilă a administrației locale și în ciuda tuturor apelurilor cetățenilor care locuiesc în zonă și care nu sunt de acord cu așa ceva”, mai insistă Cristi Valentin Misăilă în același document public.

Primarul încheie cu o rugăminte cât se poate de sinceră. „Vă rugăm să faceți toate demersurile necesare astfel încât Guvernul României să aloce toate fondurile necesare pentru cazare și masă, atât pentru cadrele medicale cât și pentru persoanele care vor intra în carantină”, se arată în finalul scrisorii deschise adresate președintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban, ministrului de Interne Marcel Vela și ministrului Sănătății Nelu Tătaru. Întreaga scrisoare poate fi parcursă în postarea de pe Facebook de mai jos.