15 mart. 2020 | 12:05

Planul ministrului Finanțelor ar putea ajuta semnificativ românii care au rate

ACTUALITATE
Planul ministrului Finanțelor ar putea ajuta semnificativ românii care au rate
Inquam Photos / Octav Ganea

România are guvern, în sfârșit. Și ministrul Finanțelor, același ca în vechiul Guvern, a spus că are un plan pentru românii cu rate. Ce vrea să obțină de la bănci?

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a anunțat pe 14 martie că discută cu băncile din România ca privire la ce rate au românii. Acesta ar vrea ca băncile să acorde o amânare la plata acestora. Fondul e dat de dificultățile generate de pandemia COVID-19.

„Avem discuții cu sistemul bancar să amâne plata cu două-trei luni a ratelor”, a transmis Cîțu într-o discuție la Digi24. El a mai spus că reprezentanții băncilor au răspuns pozitiv apelului făcut de Guvern pentru găsirea de soluții în vederea ajutorării populației. Discuțiile nu s-au finalizat, așa că detalii concrete nu sunt – dacă vor beneficia doar cei în carantină sau și alții.

Ce-a mai spus ministrul e că se află în discuții și cu mediul de afaceri. Ținta e găsirea de soluții și pentru companii și sunt luate în calcul măsuri fiscale care să îi sprijine pe antreprenori. El a spus că vor fi injectări de lichidități,  astfel încât să se asigure plata salariilor, a pensiilor și a ajutoarelor sociale.

Lege pentru părinții care au copii

Legea care prevede acordarea de zile libere părinţilor, atunci când unităţile de învăţământ sunt închise din motive excepţionale, a fost publicată în Monitorul Oficial. Personalul din sectoare cu foc continuu poate beneficia de prevederi doar cu acordul angajatorului. Prevederile se aplică părinţilor cu copii cu vârsta mai mică de 12 ani sau celor care au copii de până la 18 ani, dacă au o dizabilitate, şi care sunt înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ, notează News.ro.

Legea se aplică la închiderea temporară a unităţilor din cauza condiţiilor meteorologice sau a oricăror situaţii extreme, declarate ca atare de către autorităţi.

„Prevederile se aplică angajaţilor din unităţile sistemului energetic naţional, din unităţile operative de la sectoarele nucleare , din unităţile cu foc continuu, din unităţile sanitare şi de asistenţă socială, de telecomunicaţii, ale radioului şi televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unităţile care asigură transportul în comun şi salubritatea localităţilor, precum şi aprovizionarea populaţiei cu gaze, energie electrică, căldură şi apă, doar cu acordul angajatorului”, prevede legea.

Pot beneficia de zile libere, atâtea câte stabileşte Guvernul, atât angajaţii din sectorul public, cât şi cei din sectorul privat. Deocamdată, cursurile din învăşământul preuniversitar sust suspendate până în 22 martie, dar se discută despre prelungirea perioadei. Legea a fost prolumgată pe 14 martie de preşedintele Klaus Iohannis.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele