”Plămânul verde al planetei”, din nou în pericol: defrișările din Amazon au explodat
Pădurea Amazoniană a fost grav afectată în 2019 de incendii masive. La momentul respectiv, unii au fost de părere că acestea ar fi fost provocate de mâna oamenilor. În 2020, am revenit la valuri masive de defrișări.
Teritoriul Braziliei include o parte importantă din pădurea amazoniană, iar Guvernul a făcut o obsesie din tăierea masivă a arborilor din acea regiune. Conform rapoartelor mai multor organizații specializate pe ecologie, pe perioada pandemiei, mai ales în luna mai, au fost doborâte numeroase recorduri de defrișări.
De la începutul anului și până în prezent, gradul de defrișare a pădurii amazoniene a fost atât de mare, încât a depășit toate recordurile stabilite din momentul în care au început să fie înregistrate aceste valori. Pronosticurile sunt atât de pesimiste în 2020, încât impactul pe termen lung ar putea fi semnificativ mai dezastruos pe termen lung, chiar și decât incendiile de anul trecut. „Ne aflăm în faţa scenariului unei catastrofe totale pentru Amazonia”, a declarat Mariana Napolitano, director ştiinţific al filialei din Brazilia a Fondului Mondial pentru Natură (WWF).
Conform datelor înregistrate de sateliții de la Institutul Național de Cercetări Spațiale (INPE), nu mai puțin de 829 de kiometri pătrați din pădurea amazoniană au fost defrișați doar în luna mai a acestui an. Cu alte cuvinte, vorbim de o creștere cu 12% comparativ cu situația de acum un an și de cea mai mare valoarea din momentul în care au început aceste măsurători, în 2015. Ca referință, suprafața Bucureștiului este de doar 228 de kilometri.
De la începutul anului, defrişările au ajuns la peste 2.000 de kilometri pătraţi, cu 34% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2019. Valorile măsurate până la această oră pentru anul în curs sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât nu iau în calcul activitatea din sezonul secetos. Acesta începe acum, în iunie, și favorizează masiv incendiile.
Institutul de Cercetare a Mediului din Amazonia (IPAM) estimează că 9.000 de kilometri pătraţi de pădure deja defrişată ar putea fi mistuită de flăcări până în luna august. Incendiile forestiere sunt provocate în mare parte de fermierii care ard zonele defrişate pentru culturi agricole sau păşuni pentru creşterea animalelor, notează AFP.