Piața auto din România, semne de optimism: ce se întâmplă cu vânzările de mașini

Piața auto din România, semne de optimism: ce se întâmplă cu vânzările de mașini

La fel ca în întreaga Europă, vânzările de autoturisme au scăzut brusc în pandemie, atât noi, cât și second hand. Se pare totuși că România are totuși un avantaj, când va veni vorba de revenire.

La final de 2020, România ar putea înregistra cea mai mare scădere a vânzărilor de autoturisme și vehicule comerciale, din Europa Centrală. Conform statisticilor, ne putem aștepta la o scădere cu 24,3% față de 2019. În același timp însă, țara noastră va avea o revenire mai rapidă decât în alte colțuri ale bătrânului continent. Pentru asta însă, trebuie să așteptăm până în 2023. La momentul respectiv, vânzările vor depăși nivelul din perioada pre-Covid.

Datele din spatele acestor pronosticuri au fost obținute din raportul Autofacts, realizat de rețeaua PwC la nivel european, pe baza datelor IHS Markit. În final, vorbim de o scădere a achizițiilor de autoturisme noi în România de la 181.000 în 2019, la 137.000 în 2020. Până în 2023, creșterea va atinge pragul de 223.000 de unități vândute.

România ar putea înregistra cea mai mare scădere a vânzărilor de autoturisme și vehicule comerciale noi din Europa Centrală în acest an, de 24,3% comparativ cu nivelul 2019, dar va avea o revenire rapidă urmând să depășească pragul de volum pre criza Covid până în 2023″, reiese din raportul Autofacts realizat de rețeaua PwC la nivel european, pe baza datelor IHS Markit.

Este important de reținut că, deși scăderea de 24,3 procente înregistrată în România reprezintă un dezastru de proporții astronomice, situația este similară în Polonia. Spre deosebire de țara noastră însă, chiar și în 2023, vânzările din Polonia nu vor reveni la pragul din 2019, conform News.ro.

”Piața auto, una dintre cele mai afectate de sectoare de pandemia Covid-19 cu fabrici închise și prăbușirea vânzărilor în lockdown, începe să se recupereze ușor de la o lună la alta. Însă revenirea la volumele din 2019 și depășirea acestora vor fi de durată, pe măsură ce consumatorii își recapătă încrederea să cheltuiască. Vestea bună este că prognozele pentru România sunt printre cele mai optimiste, comparativ cu restul piețelor din Europa Centrală, pe fondul planurilor celor doi producători locali de a adăuga noi modele din categoria hibrid”, a declarat Daniel Anghel, partener, liderul serviciilor pentru industria automotive, PwC România.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: