15 mai 2020 | 07:30

Pandemia de coronavirus și nivelul de poluare, cel mai nou proiect NASA

ACTUALITATE
Pandemia de coronavirus și nivelul de poluare, cel mai nou proiect NASA

În ultimele două luni, au apărut în mediul online mai multe știri legate de efectele benefice ale izolării și statului în casă asupra mediului. Cel puțin în teorie, gradul de poluare a scăzut la nivel global. NASA vrea însă să faciliteze aflarea adevărului științific.

Oficialii Agenției Spațiale Americane au decis să-și pună sistemele de cercetare ”la bătaie” pentru un scop nobil, dar și banii. Ca urmare, au anunțat că vor finanța patru proiecte de cercetare care se bazează pe date din sateliți și alte câteva surse pentru a înțelege corect și complet modul în care izolarea și oprirea multor activități a influențat gradul global de poluare. Anunțul a fost făcut pe blogul oficial al instituției.

Unul dintre proiectele finanțate își propune să analizeze discrepanțele legate de calitatea aerului în diverse teritorii, agregând datele de la sateliți legate de vremea probabilă, gradul de trafic și alte informații. Un alt efort de cercetare va încerca să afle fără echivoc dacă reducerea poluării a influențat compoziția atmosferei în vreun fel.

Un al treilea test vrea să înțeleagă dacă fluctuațiile gradului de poluare ajunge în timp să influențeze calitatea aerului din anumite regiuni. Nu în ultimul rând, un alt studiu va analiza datele din sateliți pentru a vedea cât de mult s-au respectat de către oameni ordinele de izolare. Cu acele date, se vor trage concluzii legate de impactul socio-economic al carantinei.

Rezultatele acestui efort științific pe mai multe planuri va avea un impact major pe termen lung, după terminarea pandemiei. Studiul legat de calitatea aerului ar putea influența programele de transport din localitățiile cu trafic intens pentru a îmbunătății sănătatea oamenilor. Calitatea apei ar putea duce la schimbări legislative pe partea de protecția mediului. Una peste alta, cei de la NASA, pe lângă faptul că fac o faptă bună prin asigurarea finanțării un proiecte interesante, speră să încurajeze studiile științifice pe termen lung.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele