03 iun. 2020 | 18:51

Organe create în laborator, transplantate cu succes la șoareci: ce înseamnă asta pentru oameni

ACTUALITATE
Organe create în laborator, transplantate cu succes la șoareci: ce înseamnă asta pentru oameni

Oamenii de știință au reușit să transplanteze organe create în laborator unor șoareci, iar acest lucru ne aduce cu un pas mai aproape de rezolvarea crizei organelor în lume.

Lumea se confruntă cu o adevărată criză a organelor. Asta înseamnă că nu există suficiente organe de la donatori pentru ca toți pacienții care au nevoie de transplanturi să poată fi salvați. Noua reușită a acestei echipe de cercetători ar putea rezolva, într-o anumită măsură această problemă.

Oamenii de știință au transplantat cu succes unor șoareci ficați în miniatură, crescuți în laborator, din celulele reprogramate ale pielii umane. Acest experiment, care a oferit animalelor organe hepatice, ar putea pune bazele unor tratamente viitoare pentru a aborda insuficiența hepatică finală. Aceasta este o boală care ucide peste 40.000 de oameni, doar în Statele Unite, în fiecare an.

Deși încă mai sunt multe de făcut înainte ca această tehnică să poată ajuta în mod concret pacienții umani, cercetătorii spun că aceast reușită poate ajuta la dezvoltarea unei alternative pentru transplanturile de ficat. De cele mai multe ori, acestea sunt adesea proceduri incredibil de scumpe de executat, pe lângă faptul că sunt există mult prea puțini donatori în lume. Un alt avantaj ar fi utilizarea abordării pentru a ajuta ficatul unui pacient, în timp ce acesta se află pe lista de așteptare pentru aceste organe vitale.

Mai concret, obiectivul oamenilor de știință este să creeze organele care vor putea, în viitor, să înlocuiască complet transplantul de organe.

Cum au reușit oamenii de știință să creeze organe în laborator

Pentru a obține mini organele, cercetătorii s-au folosit de celule ale pielii umane donate de voluntari. Ulterior, le-au transformat pe acestea în celule stem, cunoscute sub numele de celule stem pluripotente induse. În continuare, cercetătorii au folosit apoi hormoni și a alte substanțe chimice, pentru a determina celulele să devină celule hepatice, care au fost apoi cultivate în laborator.

Deși în mod obișnuit durează doi ani ca ficatul unui om să se maturizeze, de la momentul nașterii sale, cercetătorii au putut să crească aceste organe în miniatură în doar câteva săptămâni.

După au fost transplantate la cinci șobolani, ficații transplantați păreau a fi funcționali. După patru zile, moment în care animalele au fost sacrificate și disecate, testele au arătat că organele au secretat acizii biliari și uree. De asemenea, proteinele hepatice umane din sângele animalelor erau un alt semn că organele funcționau.

E important de menționat că transplanturile nu au funcționat perfect. Mai multe probleme au arătat că există încă dificultăți grave în conectarea corectă a grefelor la rețeaua vasculară a unui animal. Totuși, pentru o perioadă scurtă de timp, cinci șiareci au supravieșuit cu ficat uman în miniatură. Acest lucru nu este ceva ce s-a demonstrat vreodată și ne-ar putea apropia de utilizarea acelorași tehnici în beneficiul pacienților umani într-o zi.