09 iun. 2020 | 11:00

Orașul din România, declarat zonă specială de siguranță publică: ce înseamnă asta

ACTUALITATE
Orașul din România, declarat zonă specială de siguranță publică: ce înseamnă asta

Autoritățile române sunt foarte îngrijorate de situația fără precedent dintr-un oraș din Vaslui. Din acest motiv, localitatea a fost declarată zonă specială de siguranță publică.

Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui a decis ca orașul Mungeni de pe raza județului să fie declarat zonă specială de siguranță publică. Decizia a fost luată după o serie de conflicte între clanurile de romi.

Potrivit reprezentanților instituției, prima consecință a acestei măsuri a fost suplimentarea semnificativă a forțelor de ordine care patrulează pe străzile din oraș, din cauza violențelor care ar putea izbucni în orice moment. „Având în vedere riscul criminogen, pe raza UAT Murgeni a fost constituită o zonă specială de siguranţă publică, fiind suplimentate efectivele de ordine şi siguranţă publică. În zonă sunt mobilizaţi poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi poliţişti locali”, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Bogdan Gheorghiţă.

Întregul set de circumstanțe care a dus la declararea zonei speciale de siguranță publică a început în urmă cu aproximativ o săptămână. La momentul respectiv, în Mungeni a avut loc un conflict la scară largă între membri unor clanuri diferite de romi. Aproape 200 de persoane s-au bătut pe străzile din localitate, până când scandalul să poată fi aplanat de intervenția autorităților. La momentul respectiv, în zonă, s-au deplasat mai multe echipaje de poliție, jandarmi și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale.

În urma intervenției de săptămâna trecută, un număr mare de romi au ajuns după gratii și fac subiectul unor anchete. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au deschis în acest caz un dosar penal tentativă la omor, uz de armă fără drept, tulburarea liniştii şi ordinii publice, loviri şi alte violenţe.

Impunerea zonei speciale de siguranță publică de către Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui nu are un termen limită. Depinde de intensitatea conflictelor între romi înregistrate în oraș.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele