22 oct. 2020 | 17:55

Omul care crede că experimentul lui cu viermi ne arată cum să ne conectăm creierul la computer

ACTUALITATE
Omul care crede că experimentul lui cu viermi ne arată cum să ne conectăm creierul la computer

Un fizician de la Universitatea de Tehnologie Swinburne are un mesaj important: cercetările sale asupra unor viermi care vibrează nu sunt o glumă.

Experimentul lui Ivan Maksymov cu coautorul Andrey Pototsky, care a fost publicat în revista Scientific Reports în mai, arată că atunci când este sedat și plasat pe un difuzor, suprafața unei râme va vibra. Pentru cercetarea lor, li s-a acordat un Ig Nobel, un premiu care satirizează studiile științifice bizare.

Dar acum, Maksymov vorbește într-un nou articol The Conversation, în care susține că experimentul său cu viermi ar putea fi cheia interfețelor creier-computer.

Studiul se bazează pe ipoteza existentă că impulsurile nervoase emise de celulele creierului nostru călătoresc nu numai ca semnale electrochimice, ci ca unde sonore inaudibile. Astfel, impulsurile nervoase lasă celulele nervoase să comunice între ele, deplasându-se prin fibra nervoasă (sau „axon”). Cercetările anterioare au presupus că impulsurile nervoase se mișcă nu numai ca semnale electrice, ci și ca unde sonore pe care oamenii nu le pot auzi.

Maksymov spune în The Conversation că nu sunt doar viermi care sunt stimulați de bas, pentru a-i urmări sărind, ci mai degrabă el măsura modul în care sunetul generează unde Faraday pe corpul unui vierme. Același tip de undă ca undele unei picături de apă, dar și modul în care sistemul nervos uman ar putea face același lucru.

Aici, studiul viermilor care vibrează devine puțin mai speculativ. Dacă semnalele neuronale se propagă cu unde sonore inaudibile și dacă un dispozitiv poate genera unde Faraday de acea frecvență exact în creier, ar putea oferi un mod neinvaziv de a ne conecta creierele la computere.

„Credem că rezultatele noastre, în așteptarea unor cercetări detaliate suplimentare, pot contribui la crearea unei legături mai sigure, bazate pe sunet, între creierul uman și computere – una care funcționează fără electrozi nesiguri cu ac”, a scris Maksymov.