O clădire cu pereți din ciuperci îți arată viitorul construcțiilor: care sunt beneficiile și cum se face
Oamenii de știință se află în permanență în căutarea de noi soluții pentru realizarea de clădiri. Prin experimentarea utilizării de noi materiale, diverse entități vor să micșoreze impactul construcțiilor asupra mediului.
Clădirea din imaginile alăturate s-ar putea să nu fie cea mai atrăgătoare din lume la exterior, dar a fost realizată într-un timp scurt folosind un proces benefic pentru mediu și oameni. Această creație reprezintă rezultatul efortului comun dintre organizația Company New Heroes și compania de biotehnologie Krown Design. Și-au propus să realizeze o clădire din ciuperci și au reușit.
Această clădire concept este intitulată The Growing Pavilion și a fost a fost creată pentru Săptămâna Designului Olandez. Premisa a fost de a crea o structură locuibilă, în mod exclusiv, cu materiale care cresc pe pământ, începând cu lemn și terminând cu mycelium.
În mod tradițional, miceliu este o referință generală la adresa ciupercilor. Conform dexonline, cuvântul se traduce printr-un sistem de filamente subțiri și ramificate, care alcătuiește aparatul vegetativ al majorității ciupercilor.
Pentru a ajunge la acești pereți neobișnuiți, Krown Design a utilizat o serie de cofraje din lemn care se pot vedea cu ochiul liber. Acelea au fost umplute cu un substrat vegetal realizat din resturi de cânepă. Tot acolo, au fost pulverizați spori de miceliu, fiind un mediu propice pentru dezvoltarea lor. În doar patru zile, miceliu crește până când umple întregul spațiu al cofrajului. În final, ajunge să fie uscat de soare și încetează să se mai dezvolte sau să lucreze în vreun fel.
Partea cea mai fascinantă a întregii ecuații este că, deși aspectul pare să fie de mucegai, de fapt, filtrează aerul înconjurător. În secolul în care trăim, această particularitate este mai important ca niciodată, mai ales în orașe care tind să găzduiască o atmosferă periculoasă, precum Bucureștiul. ”Provocările sociale, precum schimbarea climatică, subsidența, emisiile de CO2 și scăderea surselor pentru combustibil fosil necesită noi soluții sustenabile. Apelul pentru o economie circulară, bazată pe biologie devine mai necesară ca niciodată.”, a explicat Diana van Bokhoven, creatoarea Company New Heroes.