08 apr. 2020 | 07:00

Numărul șomerilor a explodat: situația pe care am putea-o întâlni și în România

ACTUALITATE
Numărul șomerilor a explodat: situația pe care am putea-o întâlni și în România

În urmă cu aproximativ 7 zile, Franța confirma existența a aproximativ 3,6 milioane de oameni în șomaj parțial, cu costuri fabuloase pentru statul francez. Valoarea cu pricina a ajuns la 5,8 milioane de angajați.

Consecințele pandemiei de coronavirus de pe piața muncii vor fi semnificativ mai grave decât cele din spitale, fără niciun fel de echivoc. Ca să înțelegi mai bine această comparație, ai în vedere câteva valori simple. Populația din Franța este de aproximativ 67 de milioane de persoane, conform celui mai recent recensământ.

La 1 aprilie, numărul celor aflați în șomaj parțial era de 3,6 milioane de persoane. Prezența lor în piață avea un impact de peste 11 miliarde de euro asupra economiei. Acești oameni ieșeau din peste 337.000 de companii din Franța care au redus activitatea din cauza măsurilor împotriva extinderii epidemiei.

Tot atunci, se vehicula că restricțiile strice de circulație aplicația de Emmanuel Macron vor duce la o scădere a PIB-ului cu aproximativ 2,6% în acest an, față de 2019. Avertismentul respectiv venea de la Observatorul Francez al Situațiilor Economice, conform Le Figaro. La momentul redactării acestui material, situația a devenit semnificativ mai dificilă în Franța, iar perspectivele nu sunt deloc optimiste.

La o distanță de doar o săptămână de la înregistrarea statisticilor de mai sus, numărul celor care au intrat în șomaj este de 5,8 milioane de francezi. Acestea ajung să genereze costuri de aproximativ 19,7 miliarde de euro, conform ministrului francez al Muncii, Muriel Penicaud. „Suntem singura ţară care atinge acest nivel de şomaj parţial”, a declarat Muriel Pénicaud în cursul unei audieri organizate de Senatul Franţei.

Numărul companiilor care s-au înscris în programul de șomaj parțial din cauza coronavirus a crescut până la 544.000. „În privinţa costurilor, dacă toate companiile care au cerut şomaj parţial pentru un total de 5,8 milioane de salariaţi vor menţine măsurile trei luni, costurile vor fi de 19,7 miliarde de euro”, a subliniat Muriel Pénicaud, conform cotidianului Le Figaro.

Măsurile luate de oficialii de la Paris au devenit din ce în ce mai dure, într-una dintre cele mai afectate țări din lume de pandemie. Din păcate, deși s-ar putea să dea rezultate, impactul economic este fabulos. Mai important decât atât este însă faptul că s-ar putea să servească drept lecție pentru țări ca România.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele