Noi sărbători în calendarul creștin-ortodox: ce trebuie să știi despre schimbările din 2021

Noi sărbători în calendarul creștin-ortodox: ce trebuie să știi despre schimbările din 2021

Pe parcursul zilei de ieri, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a introdus trei sărbători noi în calendarul bisericesc pe 2021, Duminica Familiei Creștine, Duminica Femeilor Creștine și Ziua comemorării martirilor Brâncoveni.

După ce a pierdut referendumul pentru familia tradițională și nu a reușit să legifereze discriminarea împotriva membrilor comunității LGBTQ+, biserica ortodoxă s-a gândit să-și manifeste opoziția față de cuplurile gay printr-o sărbătoare. Aceasta va fi introdusă în calendarul ortodox pe 2021 și are un nume cât se poate de sugestiv, Duminica Familiei Creștine.

Trei ”date importante” au fost aprobate în ședința de lucru de marți a Sinodului BOR. Cele două sărbători noi au fost confirmate printr-un comunicat emis marți, la finalul ședinței Sfântului Sinod. „A fost aprobată înscrierea în Calendarul bisericesc pentru anul 2021, în secțiunea „Zile și date importante”, a Duminicii Mironosițelor (a treia duminică după Paști) ca Duminica Femeilor Creștine”, precum și „Duminica Familiei Creștine în apropierea zilei de 15 mai”.

Agenția Basilica.ro atrage atenția și asupra unei alte zile importante care va fi trecută în calendar în 2021 și care vine de la Parlament. „A fost apreciată declararea de către Parlamentul României a zilei de 16 august ca Ziua Națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor”, se arată în document.

Conform sursei citate, a fost aprobată totodată înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfintei Xenia din Petersburg (24 ianuarie). Momentan, nu este clar dacă oricare dintre zilele menționate mai sus se va reflecta într-o nouă zi liberă de la stat pentru persoanele care lucrează în România.

Ca un detaliu, în cadrul aceleași ședințe a fost stabilită persoana care îi va lua locul lui IPS Pimen, decedat de coronavirus. Ca referință, Pimen ocupa poziția de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. De acum înainte, în urma votului secret exprimat de Sfântul Sinod, locul său va fi ocupat de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul. Anterior, el a fost Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.