19 sept. 2020 | 10:44

Nintendo a dat drumul la cenzură: ce nu mai poți să faci pe propria consolă Switch, din principiu

ACTUALITATE
Nintendo a dat drumul la cenzură: ce nu mai poți să faci pe propria consolă Switch, din principiu

După ce ai făcut un efort financiar semnificativ pentru a-ți cumpăra noua consolă de la Nintendo, cu siguranță, nu te-ai aștepta să vină la pachet cu cenzură. Aceasta a fost introdusă însă printr-o actualizare recentă.

Cei de la Nintendo lansează deseori actualizări pentru Switch, unele mai evidente decât altele. Printr-un update, de exemplu, a fost introdusă posibilitate de a-ți transfera salvările de pe un card SD pe sistem și invers. O altă actualizare ți-a permis să-ți mărești temporar frecvența de lucru a procesorului, o funcție care nu exista când s-a lansat consola.

O actualizare semnificativ mai discretă decât cele de mai sus nu vine cu ceva în plus, ci ceva în minus. OatmealDome a sesizat inițial problema pe Twitter, după care a fost confirmată de mai multe publicații importante. În practică, dacă ai trecut la versiunea 10.2.0 a sistemului de operare pe care îl ai pe Switch, nu mai poți folosi o serie stufoasă de cuvinte în ID-ul tu online, nickname.

Lista completă a cuvintelor interzise este greu de deslușit și, probabil, nu va fi niciodată făcută publică. Un lucru este însă sigur, nu mai sunt permise nume de utilizatori cu KKK, nazi, slave, ACAB, coronavirus sau COVID. În final, sunt vizate cuvintele cu încărcătură politică de orice fel, toate care au tangență cu pandemia sau cu mișcarea pentru protejarea drepturilor persoanelor de culoare din SUA și de pe mapamond.

Dintr-un punct de vedere, nu este exagerat să-ți interzică Nintendo să-ți numești personajul dintr-un joc după o boală mortală. Pe de altă parte, dacă ți-ai cumpărat o consolă, ar fi drăguț să faci ce vrei cu ea și să o folosești după cum simți tu.

Când vine însă vorba de cauza sociale, cei de la Nintendo sunt foarte sensibil și, deopotrivă, generoși. Prin intermediul The Pokemon Company, a donat 100.000 de dolari pentru Black Lives Mattter și NAACP, iar în ultimele luni, pe canalele sale online, a făcut mai multe postări pentru a-și manifesta aprecierea pentru BLM și George Floyd. Rămâne să vedem dacă manifestarea de cenzură va alimenta controverse în mediul online.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele