04 oct. 2020 | 14:34

NASA vrea ajutorul cetățenilor pentru a găsi extratereștri

ACTUALITATE
NASA vrea ajutorul cetățenilor pentru a găsi extratereștri

NASA tocmai a lansat un nou proiect științific cetățenesc – dorește ajutorul publicului pentru a găsi și identifica exoplanete noi.

Noua platformă Planet Patrol cere voluntarilor să privească imaginile realizate de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), relatează Space.com, în care NASA suspectează, dar nu este sigură dacă există o nouă exoplanetă ascunsă. În acest fel, oamenii de știință ai NASA își pot concentra eforturile în acest sens, în loc să sorteze ei înșiși munții de date.

Acesta este genul de lucru care, tehnic, ar putea fi automatizat cu un algoritm instruit pentru a identifica planete noi, relatează Space.com. Dar se pare că, în acest caz, nu există niciun substitut pentru judecata umană.

NASA vrea să descopere alte forme de viață

Echipa TESS folosește algoritmi pentru a analiza imensul set de date al satelitului și a elimina pistele fals pozitive. Dar computerele sunt departe de a fi infailibile, așa că cercetătorii au solicitat și ajutor uman. Oamenii de știință cetățeni au cercetat deja „curbele de lumină” TESS – grafice ale luminozității stelare de-a lungul timpului – prin intermediul Planet Hunters TESS, un proiect condus de Universitatea Oxford din Anglia.

„Metodele automate de procesare a datelor TESS uneori nu reușesc să prindă obiecte care arată ca exoplanetele”, a declarat Veselin Kostov, cercetătorul NASA care conduce proiectul Planet Patrol, într-un comunicat de presă. „Ochiul uman este extrem de bun în depistarea acestor obiecte și avem nevoie de oameni de știință cetățeni care să ne ajute să facem distincția între lookalikes și planete autentice”, a adăugat acesta.

Planet Patrol nu este singurul proiect științific pentru cetățeni, care analizează datele TESS pentru semne de exoplanete, relatează Space.com. O altă inițiativă, Planet Hunters TESS, lucrează în același scop, dar analizează datele într-un mod diferit. „Înotăm cu toții prin aceeași mare de date, doar folosind metode de cercetare diferite”, a declarat Marc Kuchner, ofițer științific al cetățenilor NASA în comunicat.