Plan ambițios NASA: vrea să producă piese pentru nave spațiale direct pe orbită
NASA are un plan ambițios prin care speră să reușească să fabrice anumite părți ale navelor spațiale direct pe orbita joasă a Pământului.
Agenția spațială americană a anunțat colaborarea cu Maxar Technologies, o companie din statul american Colorado, care se va ocupa de acest lucru. În esență, aceasta se va ocupa de dezvoltarea un nou sistem care să permită asamblarea robotică a pieselor navelor spațiale direct pe orbita joasă a Pământului. Scopul final este ca prin folosirea acestei tehologii să fie posibilă atât producerea unor piese, dar și asamblarea acestora în spațiu.
Totul face parte dintr-un proiect mai amplu, prin care NASA vrea să prelungească durata de viață a sateliților din spațiul cosmic. Pentru asta, agenția are o misiune specială.
În 2023, plănuiește să lanseze în spațiu nava spațială cunoscută sub numele Restore-L. La bordul acesteia se va afla Space Infrastructure Dexterous Robot (SPIDER), un intrument dotat cu un braț robotic cu o lungime de aproape cinci metri pe care îl vor folosi pentru partea de asamblare. De partea cealaltă, SPIDER se va ocupa și de partea de fabricare. Va crea elemente de susținere, de aproape zece metri, a structurilor spațiale.
Resolve-L urmează să fie lansată în spațiu în 2023.
NASA are planuri mari pentru spațiu
Mai mult decât atât, agenția spațială are un obiectiv pe termen lung: comercializarea orbitei joase a Pământului, dar și încheierea de parteneriate cu companii private pentru a face explorarea spațiului mai accesibilă din punct de vedere financiar.
Fabricarea și asamblarea acestor piese direct pe orbită va duce la reducerea cheltuielilor, dar și va economisi timp pentru agenția spațială. De asemenea, vor fi utile și pentru susținerea misiunilor cu echipaj pe Lună sau pe Marte, dar și pentru modernizarea telescoapelor spațiale precum Hubble sau a viitorului telescop spațial James Webb pe care NASA plănuiește să-l lanseze în noiembrie 2020.