De ce statele își monitorizează cetățenii prin telefon în timpul pandemiei
Statele afectate de noul virus iau măsuri în lupta cu COVID-19 și adoptă câteva noi tactici de monitorizare a cetățenilor.
Răspândirea noului coronavirus se face foarte ușor. Avem ca dovadă cele peste 200.000 de persoane infectate, la nivel global. Totuși, anumit state sunt mai afectate ca altele. Pentru asta, unele adoptă anumite măsuri ceva mai drastice, în încercarea combaterii răspândirii virusului.
În Europa operatorii de telefonie din mai multe țări oferă date autorităților, în lupta cu epidemia de coronavirus. Furnizorii din Italia, Germania și Austria dau mai departe date despre locația utilizatorilor către autoritățile din sănătate pentru a putea monitoriza persoanele și răspândirea virusului.
În Italia, furnizori precum Telecom Italia, Vodafone și WindTre oferă autorităților date agregate care contribuie la efortul de monitorizare a deplasării cetățenilor săi. În regiunea Lombardia, cea mai afectată de epidemia de coronavirus, datele sunt folosite pentru a monitoriza cetățenii din carantină. Potrivit datelor, din 21 februarie, data la care s-a identificat primul caz de COVID-19, deplasările pe distanțe mai mari de 300-500 de metri au scăzut cu 60%.
„Nu este vorba despre un control permanent pentru a monitoriza un telefon în sine, legea respectării vieţii private nu permite acest lucru, ci despre o tehnologie care poate controla reducerea deplasărilor persoanelor comparativ cu o anumită perioadă”, menționează cotidianului italian Corriere della Sera, sursă citată de G4Media.
Cum gestionează Israel situația și eforturile de monitorizare
Guvernul israelian a adoptat o lege care îi permite să identifice și să monitorizeze mai bine persoanele infectate cu noul virus. Noile măsuri vor permite autorităților să îi pună în carantină pe cei care se dovedesc a fi infectați, dar și să-i avertizeze pe cei care au intrat în contact cu persoane infectate. În prezent, Israel are peste 320 de cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2.
Legea este una temporară și a trecut într-o ședință nocturnă a cabinetului guvernamental, fără să mai fie necesară aprobarea parlamentară. Nu există detalii concrete despre cum ar funcționa lucrurile. Cel mai probabil, datele legate de locație vor fi colectate și prin intermediul companiilor de telecomunicații.
„Aceste instrumente ne vor ajuta foarte mult în localizarea bolnavilor și oprirea răspândirii virusului”, spune Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului.
Astfel, după ce un caz potențial de coronavirus este depistat, ministerul sănătății va putea apoi să urmărească, prin date mobile, dacă persoane respectivă respectă sau nu regulile de carantină. De asemenea, poate trimite și mesaje celor care au intrat în contact cu un suspect sau un infectat înainte ca simptomele să apară. Legea este una temporară și va fi în vigoare pentru 30 de zile.
Asociația pentru Drepturi Civile din Israel nu e de acord cu această măsură. Susține că măsura este, de fapt, un precedent periculos și „o pantă alunecoasă”. În mod obișnuit, aceste măsuri se iau în cazul operațiunilor anti-terorism.