Ministrul Sănătății, în conflict cu ”pilele” Bisericii Ortodoxe: ”Militez pentru izolare voluntară”
Dacă nu ai ști, ai crede că Biserica Ortodoxă Română a primit ”deslegare” la pandemia de coronavirus. În opoziție cu toate prevederile de distanțare socială, ”voluntarii” se vor călca în picioare să împartă ”lumina sfântă” și ”prescură sfințită”.
În loc de voluntari, ar fi fost drăguț ca oficialii BOR să aibă decența să folosească termenul victime. Nu de alta, dar oamenii care vor interacționa cu sute de oameni pentru a le aprinde lumânarea și a le înmâna prescură, fără să fie plătiți pentru asta, nu au nicio șansă să scape sănătoși din această afacere.
Pentru context, prin decret prezidenţial, ieri a fost prelungită starea de urgenţă pe teritoriul României cu încă 30 de zile. Având însă în vedere acordul încheiat între Ministerul Afacerilor Interne și Patriarhia Română pentru stabilirea unor excepții cu ocazia sărbătorilor pascale din acest an, ai crede că toată ideea de pandemie și distanțare socială este o glumă.
Ca un Don Quijote care se luptă cu morile de vânt, ministrul Sănătății a făcut un apel la luciditate în această perioadă. În totală opoziție cu comunicatul ministerului de Interne, Nelu Tătaru a rugat oamenii să ignore tradițiile, doar în acest an. „Recomand izolarea la domiciliu, recomand distanţarea socială, evitarea locurilor aglomerate, recomand linişte sufletească şi recomand nişte sărbători mai altfel pentru a avea la anul nişte sărbători deosebite”, a declarat ministrul Sănătăţii, marţi seara, într-o intervenţie la Digi 24.
Este vizibil că și-a ales foarte atent cuvintele pentru a nu ofensa creștinii din țară, dar ministrul suferă maxim, mai ales că el va trage ”ponoasele” după explozia numărului de cazuri de coronavirus depistate la câteva săptămâni după Paști.
„Este un moment deosebit, este un moment religios – unul dintre cele mai importante momente -, dar este şi un moment al unei mari provocări de luptă cu un inamic nevăzut, necunoscut, fără un tratament, fără un vaccin. Toate aceste lucruri trebuie împăcate – atât cele sufleteşti, cât şi cele de sănătate. Eu am militat şi militez în continuare pentru o izolare voluntară, pentru distanţare socială, încă mai avem de urcat pe această pantă, încă nu am ajuns acolo unde să avem un număr constant de cazuri care să înceapă să scadă de la o zi la alta (…), suntem într-un moment în care mai avem anchete epidemiologice destul de complexe în identificarea persoanelor pozitive”, a arătat Nelu Tătaru.
Concluzia este simplă, iar Tătaru a formulat în cât mai puține cuvinte. Dacă aceste măsuri de distanţare socială nu sunt respectate, „putem avea o transmitere locală accentuată, putem avea un număr de cazuri în săptămâna următoare care să forţeze sistemul sanitar, putem avea un număr de cazuri severe” de infectare cu COVID-19, a concluzionat oficialul în totală opoziție cu BOR și MAI.