Microsoft Office, gratuit: cum deschizi și creezi fișiere Word sau Excel fără costuri
Dacă lucrezi câteva ore pe zi în fața computerului, în mod inevitabil, ajungi să interacționezi cu documente Word sau Excel. Respectivele aplicații fac parte din Microsoft Office, o soluție contra cost de la Microsoft, dar una pe care o poți accesa gratuit, în anumite condiții.
În România, accesul la Microsoft Office, în mod oficial, începe de la 300 lei pe an, sub forma unui abonament la Office 365. Ca referință, acest pachet de soluții de la gigantul din Redmond va beneficia de un rebranding în aprilie 2020 și va fi intitulat Microsoft 365.
Dincolo de cei 300 de lei însă, sunt mari șanse să fii tentat să optezi pentru varianta de 430 de lei pe an, pentru întreaga familie, pentru mai multe echipamente, etc. Dacă ai însă nevoie pentru o perioadă limitată sau doar pentru un anumit dispozitiv, s-ar putea să nu mai fie nevoie să achiți suma respectivă. Nu de alta, dar titlul articolului este Microsoft Office, gratuit.
Microsoft Office, gratuit, online
Nu-mi vine să cred, dar în urmă cu aproximativ șase ani scriam despre lansarea Microsoft Office online, o alternativă complet gratuită la aplicațiile pe care le folosești de o viață. Aceasta sunt disponibile pe Office.com și, deși vin cu câteva minusuri de funcționalitate față de programele offline, pe care ți le instalezi pe PC sau Mac, funcționează perfect.
Nu contează dacă ai un PC cu Windows 10, un Mac sau Chromebook, versiunile gratuite online de Word, Excel și PowerPoint funcționează fără impedimente. Dacă vrei să deschizi rapid un fișier de pe sistem, este suficient să-l tragi în fereastra de editare din browser și, după câteva minute, poți începe să lucrezi la el sau doar să-l vizualizezi.
Singurul detaliu pe care trebuie să-l ai în vedere este că ai nevoie de un cont Microsoft pentru a accesa Office.com. Acesta poate fi obținut gratuit pe aceeași pagină web. Nu ai nevoie de un card de credit sau alte artificii. Apasă pe Sign in și optează pentru ”Create one!”, pentru a-ți crea un nou cont, dacă nu ai deja unul. Ți-l poți crea chiar și prin intermediul numărului de telefon.
Microsoft Office, gratuit, o lună
Dacă lucrezi la un proiect pentru o perioadă limitată de timp sau vrei să-ți faci o opinie avizată în legătură cu utilitatea aplicațiilor clasice de la Microsoft, ai posibilitatea să le testezi pentru 30 de zile. Compania americană ți-a oferit din totdeauna această posibilitate.
Intri pe această adresă pentru a încerca Office 365 în versiunea completă pentru o lună. Din nou, ai nevoie de un cont Microsoft pentru asta, dar îl poți crea în câteva minute. în plus, îți poți folosi o adresă de email existentă, nu ești nevoit să creezi una pe Outlook. Ca o notă de subsol importantă, ai nevoie de un card de debit sau credit pentru a începe perioada de probă și, după prima lună, vei fi taxat cu prețul abonamentului la Office 365.
Pe de altă parte, imediat după ce ți-ai făcut contul și ți-ai instalat Office 365 în varianta de test, îți poți întrerupe abonamentul. Acea anulare a plăților recurente nu afectează luna în curs. Pentru a întrerupe rapid abonamentul, intră la această adresă, autentifică-te cu același nume de utilizator și parolă ca mai devreme și optează pentru Cancel subscription sau Anulează abonamentul.
Dacă vrei să înșeli un pic sistemul, poți obține două luni de acces gratuit la Office 365. Microsoft îți oferă o perioadă de test gratuit de 30 de zile și pentru Office 365 ProPlus. Cele două se pot cumula, cu condiția să o dezinstalezi pe prima înainte să încerci să o instalezi pe a doua. Indiferent de varianta pentru care optezi, vei avea instalate pe sistem versiunile complete de Word, Excel, PowerPoint, Outlook și OneNote. Dacă erai în căutarea unei soluții de cloud, vei avea acces și la 1TB de spațiu pe OneDrive.
Microsoft Office, gratuit pentru elevi, studenți și cadre didactice
În cazul multor instituții de învățământ, acestea au contracte cu Microsoft pentru a oferi acces elevilor și studenților la Microsoft Office. În cazul în care ai o adresă de email personalizată de la liceu sau de la facultate, sunt șanse mari să poți beneficia fără costuri de Office 365 pentru educație.
Pentru a vedea dacă ești inclus pe lista beneficiarilor acestui proiect, intră pe Office 365 Education și autentifică-te cu adresa de email de la școală sau încearcă să-ți faci un cont cu acea adresă. Chiar și dacă instituția ta de învățământ nu este acreditată pentru astfel de sarcini, s-ar putea să beneficiezi de un discount semnificativ la prețul unei licențe tradiționale sau al unui abonament la Office, pentru că activezi în domeniul educației, ca elev sau profesor.
Microsoft Office, gratuit pentru telefoane și iPad-uri ”mici”
Aplicațiile Microsoft Office, indiferent dacă vorbești de Word, Excel sau PowerPoint sunt gratuite pe mobile, indiferent dacă ai un smartphone cu Android sau un iPhone. Poți deschide, crea sau edita documente fără costuri. Dacă nu vrei să le cauți în Google Play sau Apple AppStore, găsești linkurile de descărcare la această adresă.
În cazul în care ai o tabletă, te bucuri de aceleași beneficii, cu condiția să utilizezi un iPad sau o tabletă cu Android a cărei diagonală are maxim 10,1 inci. Pe o tabletă mai mare, poți instala aceste aplicații doar pentru a vizualiza documente. Funcțiile de editare și creat de documente implică plata unui abonament.
Practic, dacă ai un iPad tradițional cu un ecran de 9,7 inci și o tastatură fizică pe Bluetooth, ai experiența completă oferită de aplicațiile Word, Excel sau PowerPoint cu costuri zero, pentru totdeauna. Pe tablete iPad Pro recente, cu o diagonală de minim 10,2 inci, plătești un abonament.
Alternative gratuite la Microsoft Office
Dacă ești utilizator de produse Apple, compania americană are alternative foarte atrăgătoare la Microsoft Office prin aplicațiile proprietare Pages, Numbers și Keynote. Acestea au fost contra cost pentru o lungă perioadă de timp, dar acum sunt complet gratuite, indiferent dacă le instalezi pe un iPhone, iPad sau Mac. Din păcate, în modul offline nu funcționează pe un PC cu Windows.
În schimb, dacă ai un cont Apple și te autentifici cu el pe www.icloud.com, acolo poți beneficia de aceeași funcționalitate în browser, fără costuri. Astfel, poți deschide sau crea fișiere Word, Excel sau PowerPoint. Ceea ce creezi în Pages, Keynote sau Numbers poate fi salvat formatele consacrate de Microsoft, docx, xlsx, pptx.
Google Docs este, de asemenea, un serviciu online foarte bun pentru a crea și edita documente realizate în Word, Excel sau PowerPoint. În plus, Google Docs facilitează colaborarea cu prieteni sau colegi din celălalt capăt al lumii într-o manieră foarte prietenoasă. În cazul în care ai nevoie să folosești Google Docs, Sheets sau Slides fără internet, o poți face fără vreun ban, cu condiția să fii utilizator de Google Chrome.
Nu în ultimul rând, dacă vrei să folosești offline, fără internet, o alternativă mai mult decât decentă la Microsoft Office, există LibreOffice. Această suită de aplicații a fost gratuită dintotdeauna și funcționează impecabil pe Windows, Mac sau Linux. Interfața programelor incluse este foarte similară cu cea pe care o știi din Word, Excel sau PowerPoint. În plus, combinațiile de taste pe care le știi se potrivesc și, mai mult decât, îți poți deschide toate documentele vechi în docx, xlsx sau pptx.