Medicii spanioli vor să scoată politica din pandemie: protestul lor, universal valabil
Mesajele contradictorii de la autorități duc la o creștere nejustificată a cazurilor de coronavirus. Pentru că oamenii nu-și iau informațiile de medici sau experți epidemiologi, devin mai ingoranți și, implicit, mai vulnerabili. Aceasta este opinia medicilor spanioli.
Din cauza numărului foarte mare de infecții cu coronavirus, Spania se află într-o situație foarte dificilă, mai multe regiuni aflându-se în carantină. În contextul în care medicii și toți ceilalți lucrători din sistemul medical au obosit să se lupte cu pandemia, au semnat un manifest adresat oficialilor de la Madrid.
Câteva zeci de medici și nu mai puțin de 55 de organizații din sistemul sanitar au semnat acest document menit să încurajeze administrația țării să asculte de experți în lupta cu pandemia. Să nu-și mai dea cu părere pentru că generează confuzie, iar când oamenii sunt puși în situația de a alege de cine să asculte vor opta întotdeuna pentru varianta mai ușoară, mai ignorantă la riscuri.
Acea confuzie este responsabilă pentru o situație aparent imposibil de deslușit. Spania are unele dintre cele mai dure restricții implementate, dar și cele mai multe infectări dintre toate țările europene. În acest context, medicii au amenințat că administrația nu mare nicio scuză pentru a afirma că este surprinsă de un nou val de infectări și decese.
Medicii de familie denunţă faptul că sunt asediaţi de pacienţi zilnic şi că nu au nici personal şi nici sprijinul administraţiei. Din păcate, oamenii nu mai știu ce să creadă, iar primul lucru pe care îl fac este să ia cu asalt cabinetele generaliștilor.
„Rezultatul disputelor este creşterea numărului de morţi. Cresc internările şi mortalitatea. Nu ne putem permite asta. Politicienii trebuie să decidă în politică şi să-i lase pe experţii sanitari să decidă în domeniul sanitar”, a afirmat Salvador Tranche Iparraguirre, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie (SEMFYC).
Ca referință, Spania a raportat luni nu mai puțin de 23.000 de cazuri noi de Covid-19, în timp ce aproximativ 170.000 de angajați din sistemul sanitar spaniol sunt convinși că nu există niciun fel de strategie pe termen lung. Astfel, în opinia lor, sezonul rece va duce la ”un adevărat tsunami de morți”.
„Următoarele luni pot crea un adevărat tsunami pentru că vom avea sezon rece, presiunea gripei şi Covid. Şi la asta să adăugăm extenuarea personalului sanitar. Ne aflăm în faţa furtunii perfecte, dar eu totuşi vreau să fiu optimist. Observăm că persoanele care se vaccinează împotriva gripei, în special bătrânii, dacă se infectează apoi cu Covid, simptomele sunt mult mai uşoare”, a spus Salvador Tranche Iparraguirre.