Cum te protejează Mastercard ceva mai bine de fraudă ca să nu rămâi fără bani

Cum te protejează Mastercard ceva mai bine de fraudă ca să nu rămâi fără bani

Deși poate n-ai auzit de el, Mastercard Open Banking Protect este un proiect menit să te protejeze ceva mai bine de tentativele de fraudă.

Open banking este cunoscut și sub numele de “open bank data” și este, de fapt, o practica bancară care le permite furnizorilor terți de servicii financiare să aibă acces deschis la datele financiare ale consumatorilor de la instituții bancare. Open banking este cunoscut si sub numele de “open bank data” si este o practica bancara care le ofera furnizorilor terti de servicii financiare acces deschis la datele financiare ale consumatorilor de la institutii bancare. Legislația PSD2 în Europa permite furnizorilor terți să acceseze conturile bancare, cu acordul consumatorului, cu scopul de a furniza noi produse și servicii.

Totuși, partea proastă e că instituțiile financiare care dețin acele conturi rămân răspunzătoare, în mod direct, pentru fondurile clienților. Prin urmare, este important ca acestea să verifice cât mai rapid solicitările furnizorilor terți și să dispună, în același timp, de sisteme solide pentru detectarea potențialelor fraude. Aici se dovedește util proiectul Open Banking Protect, care urmărește să reducă această problemă.

La ce e util Mastercard Open Banking Protect

Pe scurt, serviciul a fost creat pentru a îmbunătăți abilitatea de identificare a tentativelor de fraudă în open banking și pentru a crește încrederea instituțiilor financiare în furnizorii terți și, respectiv, în solicitările acestora.

Mai concret, soluția oferă două servicii importante:

  • Validarea licenței și a certificatului – verificarea rapidă a certificatului digital și a licenței deținute de furnizori terți în toate registrele relevante.
  • Monitorizarea fraudei – soluțiile Mastercard folosesc informații la nivelul rețelei pentru a identifica trenduri și schimbări în activitățile întreprinse de un furnizor, cu ajutorul unei monitorizări atente a comportamentului, astfel încât cererile potențial frauduloase să fie oprite.

Acum Mastercard extinde colaborarea cu trei companii importante din domeniul financiar. Este vorba despre Aion, o bancă digitală ale cărei servicii utilizează inteligența artificială, DiPocket, un furnizor de tehnologie pentru dispozitive pre-paid și Modulr, o companie care oferă un serviciu alternativ de plăți pentru tranzacții comerciale.

Companiile colaborează cu Mastercard prin intermediul Open Banking Protect atât pentru a-și spori capacitatea de a identifica acțiuni frauduloase în noul ecosistem, cât și pentru a-și proteja mult mai bine afacerea și clienții împortiva furnizorilor terți neautorizați.

„Deși ecosistemul open banking se află într-o etapă de dezvoltare puternică, instituțiile financiare, furnizorii terți și clienții continuă să fie preocupați de potențialele fraude și breșele de securitate. Mastercard Open Banking SolutionsTM se bazează pe expertiza noastră în operarea și susținerea sistemelor bancare și a plăților globale astfel încât să asigure securitatea și, implicit, buna funcționare a ecosistemului open banking”, spune Jim Wadsworth, SVP, Open Banking, Mastercard.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: