Pilot uman versus inteligența artificială: prima astfel de confruntare aeriană ar putea avea loc în 2021

Pilot uman versus inteligența artificială: prima astfel de confruntare aeriană ar putea avea loc în 2021

O confruntare directă între om și inteligența artificială nu e ceva despre care auzi în fiecare zi, însă un astfel de „eveniment” ar putea avea loc în 2021.

Într-un interviu recent, locotenentul general John Shanahan, șeful Department of Defense’s Joint Artificial Intelligence Center (JAIC) al Statelor Unite, a vorbit despre munca pe care el și echipa sa o fac în cadrul centrului. Unul dintre cele mai impresionante proiecte la care aceștia lucrează o reprezintă o eventuală confruntare între o navă pilotată de un pilot uman și una controlată de un sistem autonom. De fapt, acesta menționează că o astfel de confruntarea aeriană ar urma să aibă loc chiar în 2021, în luna iulie.

Shanahan nu a menționat ce tip de aeronavă ar urma să fie implicată în această provocare de tip om versus inteligența artificială. E posibil ca experții să pună un sistem tactic autonom pe un avion mai vechi, dar ar putea folosi și drona de luptă Valkyrie Kratos XQ-58A, destinată utilizării pe post escortă autonomă, care zboară alături de F-22 sau F-35.

Cine va câștiga confruntarea aeriană dintre pilot uman și inteligența artificială

Șeful JAIC este destul de încrezător în abilitatea umană și e de părere că, cel mai probabil, sistemul autonom nu va câștiga această „luptă”. De altfel, acesta spune că nici nu contează neapărat cine va învinge.

„Este vorba mai puțin despre învingerea unui om în 2021 – dacă o va face, minunat, asta va fi un record separat – dar este vorba despre învățarea despre ce e nevoie pentru a construi un tip diferit de sistem, care nu este genul de lucruri pe care le-am construit în trecut”, spune John Shanahan.

Locotenentul crede că, pe măsură ce inteligența artificială se dezvoltă tot mai mult, va fi inevitabil ca aceasta să nu ajungă să depășească sistemele clasice actuale. Susține că AI va transforma felul în care se desfășoară războaiele, dar și departamentul de apărare, în următorii 20 de ani.

Sursa: newaltas