Mare atenție la codul rutier: amendă imensă dacă faci această greșeală banală

Mare atenție la codul rutier: amendă imensă dacă faci această greșeală banală

Dacă ești șofer, cu siguranța te găsești în situația în care faci mai multe drumuri azi. Dar nu ar trebui să omiți anumite reguli, ca să nu te trezești că plătești amenzi imense.

Șoferii români riscă să se aleagă cu amenzi foarte mari din cauza unei greșeli în aparență banale. Cei care sunt prinși în fapt vor putea să fie sancționați, după cum prevede și Codul Rutier din 2020. Chiar și pe perioada stării de urgență, conducătorii auto care sunt observați că aruncă resturile țigărilor pe stradă pot să primească amenzi usturătoare.

Este vorba de o sancțiune ce poate fi acordată de către ofițerii de la Brigada Rutieră, atunci când este observată neregula.

De asemenea, amenzile prevăzute pentru această contravenție, potrivit legislației ce se află în vigoare, la acest moment, sunt cuprinse între sumele de 1.305 și 2.900 de lei.

Acest lucru mai înseamnă și o contravenție între 9 și 20 de puncte de amendă. Totodată, amenda pentru aruncatul mucurilor de țigară pe carosabil se află în clasa a IV-a de sancțiuni, după cum notează Impact.ro.

Ca idee, contravenția este una similară cu cea aplicată conducătorilor auto care înjură la volan, fie au un limbaj inadecvat cu polițiștii, când sunt opriți pentru verificări.

Mare atenție să nu arunci gunoaie din mașină

Astfel de amenzi au menirea de a-i face pe cetățeni mai responsabili. Tocmai de aceea e important să știi că nu se aplică doar șoferilor care fumează și aruncă resturile pe șosea.

De exemplu, dacă arunci gunoaie din mașină când stai la stop sau în orice altă împrejurare, riști o amendă uriașă. Este considerată o infracțiune și se sancționează ca atare pentru că gestul tău e mai periculos decât crezi. Amenda pentru un astfel de gest este de 5.000 de lei. Ți se pare mult? E mai puțin decât în alte țări europene.

„Din păcate, aceste fapte pot fi constatate doar de polițiștii rutieri prin propriile simțuri ori prin mijloace certificate și omologate. În aceste condiţii, sunt foarte puţine situaţii în care un poliţist surprinde în flagrant un conducător auto care probabil aruncă un muc de ţigară sau alte deşeuri pe drumurile publice însă, sub o formă sau alta, e vorba de educația șoferilor care mulți dintre ei nici măcar nu cunosc că sunt pasibili de amenzi foarte mari dacă sunt surprinși.
Cosmin Andreica, liderul Sindicatului EUROPOL

Citește și:
Etichete: