17 ian. 2020 | 17:28

5 lucruri ciudate despre Pământ pe care sigur nu le știai

ACTUALITATE
5 lucruri ciudate despre Pământ pe care sigur nu le știai

Planeta noastră este foarte complexă, iar pentru asta ți-ar pregătit o listă de lucruri ciudate despre Pământ care să-ți dea de gândit.

Universul în care trăim e plin de mistere. Deși cercetătorii știu mai multe ca niciodată despre Pământ, nu știm nici pe departe totul despre planeta pe care locuim. Mai sunt multe de aflat și, cu siguranță, nu vei afla totul în viața asta.

Totuși, știm suficient de multe detalii despre aceasta pentru a putea alcătui o listă de lucruri ciudate despre Pământ care nu sunt suficient de răspândite.

Planeta noastră e cea de-a treia planetă de la Soare. Este cea mai densă planetă dintre toate și, totuși, în ceea ce privește mărimea și masa, se clasează abia pe locul cinci. Pământul s-a format acum aproximativ 4,54 miliarde de ani și este singura planetă cunoscută pentru faptul că poate susține viața.

5 lucruri ciudate și inedite despre Pământ pe care sigur nu le știai

  1. Pământul este singura planetă care nu este denumită după zei mitologici. Toate celelalte șapte planete din sistemul solar au fost denumite după zei sau zeițe romane în antichitate. În limba engleză, planeta noastră se numește Earth, nume care provine din engleza veche, în care cuvântul „ertha” înseamnă pământ.
  2. Atmosfera Pământului se extinde până la o distanță de 10.000 km. Atmosfera sa este mai densă în primi 50 de kilometri, însă se întinde pe o distanță impresionantă în spațiu, de până la 10.0000 km. Atmosfera Pământului este compusă din 78% azot, 21% oxigen și conține urme de alte gaze, inclusiv argon și dioxid de carbon.
  3. Inițial, apa de pe Pământ era blocată în interiorul său. De pe lista de lucruri ciudate despre Pământ nu putea să lipsească acesta, pentru că cercetătorii încă îl mai dezbat. Una dintre cele mai importante teorii despre apariția apei pe Pământ este că, inițial, aceasta se afla în interiorul rocilor mantalei sale și a fost eliberată treptat la suprafață, prin vulcani.
  4. O rotație a Pământului nu durează 24 de ore. De fapt, o rotație de 360 de grade în jurul Soarelui durează 23 de ore, 56 de minute și 4 secunde. Totuși, planeta noastră are nevoie să se rotească mai mult de 360 de grade între un răsărit și următorul. Planeta noastră are două tipuri de rotații: cea în jurul Soarelui și cea în jurul propriei axe. Astfel, Pământul trebuie să învârte un grad suplimentar pentru a se alinia din nou cu soarele în fiecare zi.
  5. Un an pe Pământ nu durează 365 de zile. Acesta durează, de fapt, 365.2564 de zile. Cele .2564 de zile creează nevoia unui an bisect, odată la patru ani. Acesta este motivul pentru care adăugăm o zi suplimentară lunii februarie, la fiecare patru ani – 2004, 2008, 2012 etc.