Lovitură pentru constructorii auto: ce le pregătește Parlamentul European

Lovitură pentru constructorii auto: ce le pregătește Parlamentul European

Autoritățile de la Bruxelles au venit cu norme dure antipoluare. Acum, Parlamentul European se pregătește să ducă lucrurile și mai departe de atât.

Mulți experți atrag atenția că poluarea de la nivelul planetei a atins cote extrem de mari. Este, așadar, nevoie de soluții. Iar producătorii auto, strânși cu ușa de autorități, au venit cu soluția: mașini electrice și hibride, care au un nivel scăzut de gaze cu emisii de seră sau chiar deloc.

Autoritățile de la Bruxelles le-au impus deja producătorilor respectarea unor norme stricte anti-poluare pentru toate modelele care vor fi comercializate începând din 2021. Toți constructorii trebuie să se conformeze, dar este doar prima etapă din acest luptă dusă contra poluării.

Parlamentul European se pregătește deja de a doua etapă.

Ce se întâmplă cu mașinile diesel și pe benzină

Parlamentul European a prezentat un proiect de rezoluție care-i vizează pe toți producătorii auto. Acesta prevede că, până în 2040, toate maşinile comercializate în UE să aibă zero emisii CO2. Asta înseamnă că dispar complet din liniile de producție mașinile diesel și pe benzină.

Planul Verde, așa cum e denumită strategia Comisiei Europene, prevede investiții și scheme de susținere în valoare de o mie de miliarde de euro. UE își propune ca, până în 2050, să devină neutră din punct de vedere al gazelor cu efect de seră.

Ce prevede, concret, documentul?

Proiectul de rezoluţie al Parlamentului European vorbește de introducerea unui nou standard de poluare începând cu 2025 – EURO 7. Parametrii vor fi stabiliţi în perioada următoare pentru noul standard care va fi impus atât autoturismelor, vehiculelor comerciale, dar şi camioanelor. Evident că această strategie nu se va dovedi una ușoară pentru toți membrii UE.

Se menționează în proiectul de rezoluție că unele state membre vor fi nevoite să ia măsuri mai drastice pentru a se alinia cu normele până la termenul limită.

Rezoluția nu este lege

De precizat că, deocamdată, Planul Verde e la stadiul de proiect de rezoluție. Adică, din punct de vedere juridic, nu are deocamdată putere de lege. Dar direcția e clară și e de așteptat ca toate prevederile să fie asumate și prin lege chiar în această săptămână.

„(…) pentru un viitor prosper, modern, competitiv și neutru din punct de vedere influențelor climatice, toate autoturismele noi introduse pe piața UE trebuie să aibă emisii zero începând cu anul 2040 pentru a îndeplini obiectivele privind atingerea neutralității climatice în 2050 și solicită un cadru politic coerent și proiecte de tranziție care să sprijine acest lucru”
Rezoluție PE

Rezoluția urmează să fie votată chiar miercuri, 15 ianuarie. Planurile autorităților de la Bruxelles se întind pe zeci de ani.

Comisia Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, a prezentat încă pe 11 decembrie documentul strategic ”The European Green Deal”, o comunicare ce stabilește cele mai ambițioase ținte anti-poluare din istorie. Documentul arată că executivul european vrea ca UE să devină până în 2050 neutră din punct de vedere al gazelor cu efect de seră.

De asemenea, Comisia vrea ca până în 2050 creșterea economică să fie decuplată de utilizarea resurselor naturale.