18 dec. 2020 | 16:50

Lovitură pentru cei cu card și cont bancar: ANAF a făcut anunțul și dă fiori reci românilor

CHESTII
Lovitură pentru cei cu card și cont bancar: ANAF a făcut anunțul și dă fiori reci românilor

O veste teribilă pentru români vine fix înainte de Crăciun. Dacă te știi cu probleme, e bine să-ți iei de acum măsurile de precauție necesare, ca să nu regreți mai târziu.

S-a ajuns în situația asta în lipsa unui Guvern care să amâne termenul de la care se reiau executările silite. Și e posibil ca acest moment să provoace haos în rândul românilor. Totodată, veștile nu sunt deloc îmbucurătoare nici după 1 ianuarie 2021.

Totul a pornit din martie. La acea vreme, în prima fază a pandemiei, Guvernul a acordat persoanelor fizice şi firmelor posibilitatea să-şi amâne plata taxelor către stat, fără dobânzi şi penalităţi de întârziere, dar și fără instituirea de popriri şi executări.

Facilitatea a fost extinsă, cel mai recent, până la 25 decembrie. În prezent, un Guvern nu există, ci doar se poartă negocieri.

Câți români sunt afectați de situație și se tem de ANAF?

Pe 28 decembrie 2020, ANAF poate demara măsurile de executare silită. Astfel, ANAF poate începe să recupereze banii de la cei peste 350.000 de contribuabili afectaţi direct sau indirect de criza sanitară. În discuție ar fi o sumă de 16,3 miliarde lei.

Totodată,  ANAF va putea începe să calculeze dobânzi şi penalităţi pentru datorii, atât pentru cele de dinainte de 21 martie, dar şi pentru datoriile noi care devin scadente. Firmele au putut depune cereri de reeşalonare la plată a acestor datorii acumulate în pandemie până la data de 15 decembrie.

Există însă și-o rază de speranță pentru români. În noiembrie, Florin Cîțu, la acea dată ministrul Finanțelor, a spus că vrea ca data limită să fie prelungită până la 15 ianuarie 2021. Între timp, Ludovic Orban, la acel moment prim-ministru, și-a dat demisia. Acum e așteptată construirea unui nou guvern. Dar în lipsa unui face imposibilă emiterea unei ordonanţă de urgenţă în acest sens. Rămâne doar de văzut cum vor evolua lucrurile.