Reușită impresionantă într-o țară din Europa: niciun caz de infecție în supermaket sau transportul public

Reușită impresionantă într-o țară din Europa: niciun caz de infecție în supermaket sau transportul public

Unele țări au mai multe cazuri de infecție, unele mai puține, dar există o țară în care nimeni nu s-a infectat la magazin sau în mijloacele de transport.

Noul virus este foarte contagios și îl poți contracta și din spațiile publice, cum ar fi supermarketurile, mijloacele de transport în comun sau chiar spitalele. Totuși, o țară din Uniunea Europeană nu a identificat până acum niciun caz de infectare cu noul virus în două categorii de spații publice care te-ai aștepta să infecteze printre cei mai mulți oameni.

Agenția de sănătate publică din Austria spune că nu a reușit să identifice niciun caz de infecție în care o persoană să fi contractat virusul în supermarketuri sau în transportul public. Până la 5 mai, 3.822 din cele peste 15.500 de persoane care s-au îmbolnăvit ar putea fi repartizate într-unul din 169 de clustere. Totuși, după compararea grupurilor de persoane infectate, nu s-a putut dovedi că vreun lanț de infecție se datorează unei infecții în transportul public sau în magazine, spune AGES.

Cazurile de infecție sunt mai comune în alte părți

Până acum, în Austria, multe infecții au apărut în familie sau cercul de prieteni. AGES listează 1.075 de cazuri (28,1%) din categoria clusterului „activități de destindere și gospodărie”. Aceasta înseamnă că oamenii s-au infectat în timp ce schiau, de exemplu, și au introdus ulterior virusul în propria casă. Aproape 10% dintre cazurile urmărite au fost infectate prin activități de destindere precum mersul la sală, de exemplu. În cazul a 280 de persoane (7,3%) infecția ar putea fi direct atribuită propriei familii sau prietenilor.

Situația este mai complicată în căminele de bătrâni, unde nivelul de infecție este semnificativ mai mare. Astfel, 1.127 dintre infecții (29,5%) s-ar fi produs în astfel de centre. Pe lângă rezidenți, numărul de infecții include personalul de îngrijire medicală și cazurile ulterioare din casele lor. În Austria, relativ puține infecții par să se fi produs la locul de muncă (2,4%), deși clusterul „gospodărie și locul de muncă”, cu o cotă de 12%, lasă loc pentru interpretare.

Ca o veste pozitivă, în spitalele dina ceastă țară s-au identificat doar 149 de infecții dintre cele 3.822 de cazuri urmărite. În Italia, de exemplu, situația a escaladat și din cauza faptului că mulți angajați din domeniul sănătății au fost infectați. Acesta nu a fost cazul în Austria.

Citește și: