Klaus Iohannis a inventat cuvinte noi, conform lui Dăncilă: ce este giroscop

Klaus Iohannis a inventat cuvinte noi, conform lui Dăncilă: ce este giroscop

La un an după ce a pierdut funcția de premier a României, Viorica Dăncilă continuă să fie cap de afiș din cauza cunoștințelor care îi lipsesc, abilitățile de limba română numărându-se printre ele.

Viorica Dăncila a fost premierul României din 29 ianuarie 2018 până pe 4 noiembrie 2019. În această perioadă, foarte mulți români au asociat imaginea liderei PSD cu minusuri semnificative pe partea de vocabular. Una dintre cele mai importante greșeli le-a făcut însă aseară, când a fost invitată la Digi 24, în cadrul emisiunii Studio Politic.

În contextul televizat, Dăncilă s-a aruncat la a afirma că președintele Klaus Iohannis a inventat cuvinte noi. Exemplul dat de fostul premier a fost giroscop. S-a ajuns la acest subiect în contextul în care a fost întrebată dacă, în opinia sa, PSD îi poate reproșa greșeli gramaticale sau greșelile de imagine.

„Nu cred că poate face PSD aceste reproşuri. Să ne uităm la declaraţiile liderilor politici de la alte partide, la cele ale doamnei ministru al Educaţiei, care e profesor de Română, eu sunt inginer, să ne uităm la declaraţiile preşedintelui României, care a introdus cuvinte noi în vocabularul limbii române”, a răspuns Viorica Dăncilă într-o manieră cât se poate de defensivă.

În mod previzibil, a fost rugată să dea exemple de cuvinte pe care, în opinia ei, Klaus Iohannis le-a introdus în vocabularul limbii române. ”Giroscopul sau sertarizare. Nu mai ştiu. Am reţinut câteva dintre ele. Atunci când există presiune, şi cel mai abil jucător poate să facă greşeli”, a afirmat Dăncilă.

Ca referință, giroscop are o definiție cât se poate de clară în vocabularul limbii române. Este un “corp solid sprijinit în aşa fel, încât este liber să se rotească în jurul axei sale. Aparat care, antrenat de o mişcare de rotaţie în jurul uneia dintre axe, se poate deplasa astfel încât să nu modifice direcţia axei sale de rotaţie. Dispozitiv care asigură stabilitatea şi orientarea în spaţiu a unui avion, a unui submarin etc”, conform DEX Online.

Partea bună este că președintele chiar a folosit acel cuvânt care a pulversat-o pe Viorica Dăncilă într-o conferință. Fostul premier nu a inventat declarația, a greșit doar prin faptul că l-a considerat fictiv.

Termenul a fost folosit de preşedinte într-o conferinţă de presă, când a fost întrebat dacă a girat racolările făcute de PNL din rândurile PSD. Klaus Iohannis l-a rugat pe jurnalist să repete ultima parte a întrebării, spunând: “Aia cu giroscopul”, conform Hotnews.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: