22 apr. 2020 | 18:42

Ion Țiriac tocmai a fost depășit în topul miliardarilor: sportivul surpriză care l-a depășit pe român

BANI
Ion Țiriac tocmai a fost depășit în topul miliardarilor: sportivul surpriză care l-a depășit pe român

Până recent, Ion Țiriac a fost cel mai bogat atlet din lume, însă abia acum a fost depășit de un sportiv mult mai cunoscut decât el.

Fostul tenismen este, de altfel, singurul român inclus în cea mai recentă ediţie a topului miliardarilor realizat de Forbes. Totuși, dintre toți atleții, actuali și foști, acesta ocupa până acum prima poziție în top. Conform Celebrity Net Worth, Michael Jordan a ajuns să fie acum cel mai bogat sportiv din lume. Averea sa a crescut până la 2,2 miliarde de dolari în 2020.

Deși e clar că Michael Jordan este mult mai celebru, la nivel mondial, decât va fi Ion Țiriac vreodată, baschetbalistul american a ajuns abia acum pentru prima dată pe primul loc în topul celor mai bogați sportivi din lume. Jordan a obținut 93 de milioane de dolari din averea sa doar din contractele sale din NBA, dar și alte contracte și afaceri separate l-au ajutat să-și rotunjească veniturile.

Americanii sunt și ei surprinși de averea pe care românul a reușit s-o strângă. „Ești surprins să vezi acest nume atât de sus pe listă? Nu ești singurul”, spune publicația americană Sportscasting.

Parcursul averii lui Ion Țiriac

Miliardarul este unul dintre cei mai celebri tenismeni din România. A câștigat peste 40 de titluri internaționale în competiții de simplu și dublu la tenis. În 1970, a câștigat alături de Ilie Nastase, turneul de Grand Slam, Roland Garros. După ce s-a retras din tenis, Țiriac a devenit antrenor și a format jucători legendari precum Mary Joe Fernandez, Steffi Graf sau Boris Becker.

Averea sa a început să se acumuleze atunci când a intrat pe piața de business. Miliardarul activează într-o serie variată de industrii: bancară, auto, asigurări, retail și deține chiar și o companie de zbor (Țiriac Air este un operator român de zboruri VIP charter).

Ion Țiriac a fost primul român care a trecut bariera de un miliard de euro. De altfel, este și primul român care a intrat în topul Forbes al miliardarilor lumii. La un moment dat, averea sa a ajuns să însumeze chiar și 2 miliarde de dolari.

De altfel, fostul sportiv a deținut recordul pentru majoritatea ultimului deceniu. Potrivit Forbes, averea românului este estimată la 1,2 miliarde de dolari: suma îl plasează pe locul 1.818, la nivel mondial.

Pentru o bună perioadă, a fost cotat cel mai bogat român. Totuși,  conform datelor financiare ale companiei pe care o conduce, Daniel Dines este cel mai bogat român la ora actuală. În opinia celor de la Forbes, fondatorul UiPath l-a depășit pe Ion Țiriac la capitolul finanțe personale, deși vârsta sa este semnificativ mai fragedă decât a fostului tenismen.