Înveliș antiviral: soluția pe care o pulverizezi pe suprafețe și te protejează de virus trei luni

Înveliș antiviral: soluția pe care o pulverizezi pe suprafețe și te protejează de virus trei luni
Sursa foto: Vadim Fomenok / Unsplash

Cercetătorii din Hong Kong spune că au creat o substanță pe care o numesc înveliș antiviral și te protejează până la 90 de zile de virus.

Substanța creată de aceștia se numește MAP-1 și le-a luat cercetătorilor din cadrul University of Science and Technology (HKUST) zece ani să o dezvolte. Potrivit acestora, ar oferi protecție „semnificativă” împotriva bacteriilor și virusurilor, inclusiv împotriva celui care provoacă COVID-19. Soluția se aplică pe acele suprafețe pe care oamenii le ating în mod constant: butonul de la lift sau de la metrou, de exemplu.

După pulverizarea substanței, pe suprafața respectivă se formează un înveliș antiviral. Acesta are milioane de nano-capsule care conțin dezinfectanți. Profesorul adjunct din cadrul HKUST, Joseph Kwan, spune că acestea rămân eficiente în uciderea bacteriilor și virusurilor chiar și după ce suprafața s-a uscat. Spre deosebire de metodele comune de dezinfectare, cum ar fi clorul sau alcoolul, MAP-1 este activat în continuare de polimerii sensibili la căldură. Aceștia încapsulează și eliberează dezinfectanții la contactul cu omul, mai spune Kwan.

Cât de efivient ar fi acest înveliș antiviral în lupta cu virusul

Substanța a trecut testele clinice la care cercetătorii au supus-o într-un spital și un azil de bătrâni din Hong Kong. Soluția a fost aprobată pentru utilizare a în masă în februarie și va ajunge în magazinele din Hong Kong luna viitoare. De altfel, soluția a fost pusă deja pusă la dispoziție pentru cumpărare de un partener al universității.

Cercetătorii garantează că acest înveliș antiviral este non-toxic pentru mediu și sigur pentru pielea umană. Soluția a fost deja pulverizată în casele a peste 1.000 de familii sărace din oraș.  Aceștia mai spun și că centrele comerciale, școlile și facilitățile de antrenament sportiv din oraș au adoptat și ele soluția.

Aplicarea acesteia într-o școală, de exemplu, costă între 2.600 și 6.4000 de dolari, în funcție de dimensiunea zonei pulverizate. De asemenea, compania intenționează să introducă versiuni de utilizare internă de 50 ml și 200 ml, cu prețuri cuprinse între 9 și 32 de dolari.

Citește și: