03 nov. 2020 | 10:00

Inteligența artificială te poate diagnostica de Covid-19 în funcție de cum tușești

ACTUALITATE
Inteligența artificială te poate diagnostica de Covid-19 în funcție de cum tușești

Inteligența artificială se pare că va juca un rol important în lupta împotriva noului coronavirus, facilitând procesul de diagnoză.

Una dintre cele mai comune simptome ale infecțiilor cu noul coronavirus este febra și tusea. Deși febra poate fi o consecință a multor afecțiuni, conform unui nou algoritm de inteligență artificială, tipul de tuse pe care îl ai s-ar putea să fie particular dacă ești infectat cu Covid-19.

Deși nu ține loc de un diagnostic medical, efortul inteligenței artificiale ar putea fi util ca o metodă de pre-diagnostic. Cu alte cuvinte, te-ar putea ajuta sau încuraja să mergi la doctor pentru un test PCR sau antigen.

În ziua de azi, nimic nu este mai îngrijorător decât o tuse. Indiferent dacă tușești tu sau auzi pe cineva că tușește, te îngrijorezi destul de mult, gândindu-te că s-ar putea să aibă legătură cu noul coronavirus. Ca să nu mai stai în dilemă pe marginea acestui subiect, un grup de cercetători de la MIT au creat un algoritm care identifică tusea forțată manifestată de bolnavii de Covid-19, chiar dacă, în rest, oamenii cu pricina sunt asimptomatici.

Pentru a-și atinge scopul cu un grad ridicat de precizie, noua inteligență artificială a fost ”antrenată” prin rețele neurale să distingă între schimbări subtile în profilul tusei cauzate de Covid-19. Astfel, o rețea neurală ascultă sunetele aferente puterii vocale. Alta se concentrează pe sunetele care reflectă starea emoțională a persoanei, pentru că ar putea suferi de un declin emoțional, un sentiment sporit de frustrare. Nu în ultimul rând, a treia rețea neurală măsoară schimbările în performanța respiratorie. Pentru ca imaginea sănătății unei persoane să fie completă, un algoritm ia în calcul și degradarea musculară, manifestată printr-o tuse mai slabă.

În testele MIT, inteligența artificială antrenată cu zeci de mii de zgomote de tuse și mostre de dialog a atins un grad de performanță de 98,5% în recunoașterea tusei care provine de la bolnavi de Covid-19. De asemenea, în 100% dintre cazuri a identificat oamenii asimptomatici. Rămâne ca acest algoritm să fie integrat într-o aplicație de mobil cât se poate de prietenoasă pentru pre-diagnostic.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele