25 mai 2020 | 16:42

Oamenii care au grijă ca roboții să nu se întoarcă împotriva noastră

ACTUALITATE
Oamenii care au grijă ca roboții să nu se întoarcă împotriva noastră

Frica de roboți nu e complet nefondată. Cel mai probabil, nu va fi cazul ca inteligența artificială să capete propria conștiință și să ne omoare pe toți, așa cum ai văzut în filme, însă există, totuși, anumite pericole cu care aceasta poate veni.

Roboții pot, în multe cazuri, să facă o treabă mai bună decât pot face oamenii. Algoritmii au ajuns să facă lucruri uimitoare, pe care nu le vedeai posibile acum câțiva ani. Pot face cam orice, de la traduceri în diferite limbi, la condus mașini sau până la menținerea temperaturii potrivite în casa ta. Dacă niște roboți prea inteligenți te sperie, e bine să știi că există instituții care se asigură că aceștia nu vor vrea să cucerească lumea.

În Marea Britanie, universitățile Oxford și Cambridge supraveghează atente felul în care inteligența artificială este dezvoltată. De alfel, cele două instituții au pus deja la bătaie milioane de lire în cercetarea posibilelor riscuri pe care roboții le-ar putea reprezenta în viitor.

Nick Bostrom este fondatorul Institutului Viitorului Umanității (FHI) în cadrul Universității Oxford, în 2005. Scopul institutului este de a evalua cât de periculoase ar putea fi inteligența artifiicală și alte amenințări potențiale pentru specia umană. Acestui institut i se adaugă și Centrul pentru Studiul Riscului Existențial și Centrul Leverhulme pentru Viitorul Inteligenței, ambele în cadrul Cambridge. Cercetătorii din ambele universități studiază cu atenție cum să se asigure că dezvoltarea inteligenței artificiale se face în siguranță.

Potrivit lui Bostrom, dacă (și când) roboții vor ajunge să dețină o inteligență artificială care s-ar putea ridica la nivel uman, aceștia ar putea merge mai repede pentru a se face chiar și mai competenți, pentru a deveni, ulterior, superinteligenți. De aici, supozițiile sunt multiple.

Ce probleme ar putea cauza inteligența artificială pentru oameni

Cei optimiști sunt de părere că mașinile superinteligente vor permite oamenilor să nu mai muncească. Astfel, ar permite umanității să ajungă să să trăiască într-un fel de utopie, unde există o abundență de tot ce și-ar putea dori vreodată. De cealaltă parte, pesimiștii sunt de părere că roboții superinteligenți vor decide, până la urmă, că oamenii nu le mai sunt necesari, așa că vor vrea să-i elimine pe toți.

Dacă inteligența artificială va deveni cumva mult mai puternică, există trei moduri principale în care ar putea ajunge să provoace rău. Bostrom le definește trei categorii plauzibile:

  1. AI ar putea face ceva rău oamenilor;
  2. Oamenii și-ar putea face ceva rău între ei folosind AI;
  3. Oamenii ar putea face lucruri rele inteligenței artificiale (în acest scenariu, AI ar avea un fel de statut moral).

În ceea ce privește mașinile care se îndreaptă împotriva oamenilor, Bostrom spune că, dacă inteligența artificială devine cu adevărat puternică, atunci „există riscul potențial ca AI că face ceva diferit de intenția oriciu, care ar putea fi dăunător”.

Deși există posibilitatea ca lucrurile să nu meargă bine, Bostrom spune că este important să ne amintim că există AI are o serie de avantaje în lume. De asemenea, mai menționează și că nu dorește să fie privit ca persoana care prezice sfârșitul lumii.