Ce e fenomenul Hamsterkauf și de ce sunt toate rafturile goale în supermarketuri din cauza asta
Pandemia prin care trecem în prezent a avut și un efect asupra felului în care oamenii își fac cumpărături și acum termenul hamsterkauf are mai mult sens ca niciodată.
Pentru a nu contribui la răspândirea noului coronavirus care a ajuns să infecteze deja petse 130.000 de oameni pe planetă, experții ne recomandă să stăm cât mai mult în case. Încă de la primele semne că virusul ar putea infecta mai multe persoane, oamenii din toată lumea s-au panicat și au văzut necesar să cumpere cantități uriașe de mâncare și produse de igienă, ca să poată face față izolării la domiciliu. Pentru asta, germanii au un cuvânt: hamsterkauf. Se referă, prin acesta, la activitatea de a face cumpărături pe motiv de panică.
Cuvântul este alcătuit din termenul hamster, animalul de companie, și verbul kauf, care, în traducerea din germană, înseamnă a cumpăra. Asemănarea celor care cumpără în neștire din magazine, lăsând rafturile goale, cu niște hamsteri are și o explicație. Animalul de companie este cunoscut pentru faptul că își păstrează cât de multă mâncare pot în fălci, pentru a o mânca mai târziu.
Poți vedea cum e posibil aici:
Fenomenul Hamsterkauf afectează și românii
Dacă ai mers la cumpărături zilele astea și n-ai mai găsit de mâncare pentru că toate rafturile erau deja goale, efectul este unul al pandemiei cu care ne confruntăm în prezent.
În mai multe state din lume, oamenii au început să își facă cumpărăturile pe modul hamster. La fel ca animalul de companie, pun în coș mai mult decât pot mânca, în caz că vor avea nevoie de alimente mai târziu. Teama de coronavirus i-a făcut pe mulți români să urmeze fenomenul denumit hamsterkauf în Germania și să stocheze mai multă mâncare decât pot mânca, pentru a o consuma la nevoie, dacă vor sta în izolare mai mult timp.