17 feb. 2020 | 11:56

Piedică pentru Tesla: construirea noii fabrici din Germania, suspendată de autorități

ACTUALITATE
Piedică pentru Tesla: construirea noii fabrici din Germania, suspendată de autorități
Tesla | Gigafactory 2, New York

Planurile Tesla pentru construirea primei Gigafactory din Europa au fost date peste cap de către un tribunal din Germania.

Curtea Administrativă Superioară din Berlin-Brandenburg a ordonat suspendarea temporară a procesului de construire al fabricii din Germania. Hotărârea vine, de fapt, în urma unei plângeri formulate de activiștii pentru mediu din zonă, care spun că planul companiei ar putea dăuna vieții sălbatice din apropiere și ar putea seca rezervele locale de apă din zonă.

Pentru a putea începe construirea propriu-zisă a clădiri, Tesla a început mai întâi să curețe terenul pe care se va ridica aceasta. Prin curățare se înțelege defrișarea a unor copaci de pe o suprafață de 92 de hectare. Astfel, instanța a ordonat suspendarea lucrărilor pentru că spune că trebuie mai întâi să ia în considerare apelul împotriva tăierii copacilor care provine de la Green League Brandenburg, o asociație pentru protecția mediului.

Construcția este oprită doar temporar, iar, în prezent, se așteaptă o decizie finală de la judecător.

Tesla vrea să construiască o Gigafactory în Germania

Permisiunea finală de construcție a fabricii nu a fost acordată încă. Ministerul de mediu al Germaniei a acordat companiei permisiunea de a începe activitatea „pe propriul risc”.

Compania a anunțat că vrea să construiască o prima Gigafactory din Europa în noiembrie 2019. Spune că unul dintre motivele pentru care a ales Germania este legat de inginerii de calitate pe care această țară îi are. Vrea ca producția în această fabrică să înceapă undeva la jumătatea anului 2021.

Planurile Tesla sunt destul de ambițioase: vrea să angajaze aproximativ 12.000 de angajați, care să producă 150.000 de mașini electrice pe an în această fabrică. Ulterior, producția anuală ar urma să se ridice la 500.000 de vehicule electrice pe an.

Landul german Brandenburg a vândut companiei lui Elon Musk terenul de 300 de hectare din sud-estul Berlinului pentru aproape 41 de milioane de euro.