15 mai 2020 | 08:00

Hackerii chinezi, în vizorul FBI: ce au încercat să fure în pandemie

ACTUALITATE
Hackerii chinezi, în vizorul FBI: ce au încercat să fure în pandemie

Pe lângă acuzele repetate pe care le-a adus Donald Trump autorităților de la Beijing, acum a intrat în horă și FBI-ul cu câteva declarații îngrijorătoare.

Printr-un avertisment public, oficialii FBI au avertizat statul chinez în legătură cu depistarea unor hackeri ce par să fie susținuți de autoritățile chineze. Aceștia se pare că au un singur scop, încearcă să fure informații pe marginea diagnosticării și tratamentului de Covid-19.

Detaliile acestei activități au fost publicate pe site-ul CISA (Cibersecurity and Infrastructure Security Agency), iar investigația se pare că a reprezentat un efort comun între FBI și CISA. Nu este foarte clar dacă și-au atins scopul, dar mai mulți hackeri au încercat să obțină proprietăți intelectuale, informații și studii de cercetare legate de realizarea unui vaccin. 

”Potențialul furt al acestor informații pune în pericol posibilitatea livrării de soluții de tratament sigure, eficace și eficiente.”, se arată în comunicatul FBI – CISA. În același document, autoritățile americane avertizează cercetătorii în domeniul coronavirus că ar trebui să fie foarte atenți în privința activității online suspecte.

Aceste declarații au ajuns în spațiul public la câteva săptămâni după ce un oficial al administrației de la Washington a avut o intervenție la CNN și a spus ceva similar. Încă de pe atunci, se înregistra o creștere a atacurilor cibernetice asupra echivalentului ministerului Sănătății de la ei (Department of Health and Human Services). Printre altele, această instituție administrează CDC, dar și companiile farmaceutice și furnizorii de servicii medicale.

Atunci, implicarea chinezilor în atacuri era una doar vehiculată, dar tonul FBI și CISA din ultimele zile nu mai lasă loc de interpretări. Deși astfel de acuze sunt previzibile, modul în care sunt formulate ar putea să ducă la un conflict mediatic sau financiar între SUA și China. Partea un pic penibilă a întregii situații este că Statele Unite nu au niciun fel de autoritate în China, chiar și dacă identifică adresa de acasă a unor hackeri.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele