15 aug. 2020 | 13:18

Gestul TikTok care îți arată că nu iese fum fără foc: greșeala de neiertat a chinezilor

ACTUALITATE
Gestul TikTok care îți arată că nu iese fum fără foc: greșeala de neiertat a chinezilor

Războiul din ultimele săptămâni inițiat de Donald Trump împotriva TikTok părea să se bazeze doar pe speculații și scenarii posibile. Se pare însă că mâinile dezvoltatorilor aplicației nu sunt neapărat curate.

În timp ce viitorul aplicației TikTok este mai incert ca niciodată, cel puțin în Statele Unite ale Americii, au început să circule pe internet detalii despre practicile dubioase din trecut ale dezvoltatorilor. Raportul care explică situația a fost publicate de Wall Street Journal și este rezultatul unei investigații de durată.

În reportajul cu pricina se atrage atenția asupra tipului de informații colectate de TikTok de la toți utilizatorii aplicației, cu sau fără cont. În urma analizei versiunilor de TikTok lansate între 2018 și 2020 pentru Android, concluzia este că ”aplicația nu strângea un volum de informații neobișnuite pentru o un program mobil.”

Cu toate acestea, până la finele anului trecut, TikTok a utilizat o vulnerabilitate cunoscută în sistemul de operare Android pentru a trece peste măsurile de prevenție a urmăririi utilizatorilor implementate de Google. Mai precis, aplicația popularei rețele de socializare a colectat adresa fizică a plăcii de rețea pentru telefonul tău mobil. Ca referință, intitulată adresă MAC, acea formă de identificare a unui aparat este unică și nu poate fi schimbată cu ușurință, cu atât mai puțin pe mobil. Astfel, TikTok putea să urmărească hardware-ul pe care se autentifică un cont și să vadă dacă acel cont mai este folosit și în altă parte.

Pentru a preveni acest comportament, Google oferă aplicațiilor un ID anonimizat de publicitate care poate fi cu ușurință resetat din setările telefonului, în opoziție cu adresa MAC care nu este la fel de ”flexibilă”. TikTok a renunțat la practica îndoielnică printr-o actualizare lansată pe 18 noiembrie. După publicarea articolului WSJ, oficialii gigantului au publicat o declarație prin care au atras atenția asupra faptului că versiunea curentă de TikTok nu colectează adrese MAC.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele