Gala TIFF 2020: lista completă a câștigătorilor la festivalul de la Cluj
Cu reguli stricte de distanțare socială în vigoare, în ultimele zile, s-a desfășurat ediția din acest an a galei TIFF, la Cluj Napoca. Lista completă a câștigătorilor poate fi văzută mai jos.
Cel mai important premiu la festivalul de film transilvănean a fost primit de o producție australiană. „Babyteeth” spune povestea unei adolescente, Milla, care are probleme grave de sănătate. Când se îndrăgosteşte de Moses, un traficant, părinţilor Millei le pică cerul în cap. Dar prima iubire adevărată îi readuce fetei dragostea de viaţă şi nimic altceva nu mai contează. Milla le va arăta în curând tuturor cum trăieşti când nu mai ai nimic de pierdut. Ce ar fi putut fi un dezastru pentru familie devine pe neaşteptate o şansă la izbăvire şi la atingerea graţiei în gloriosul haos al vieţii.
În acest an, Gala Festivalului Internaţional de Film „Transilvania” s-a desfășurat în aer liber, în Piața Unirii din Cluj Napoca. Încă de la începutul evenimentului, în jurul zonei delimitate pentru proiecții cinematografice au existat proteste. Mai mulți actori independenți sunt dezamăgiți de situația actuală din cultură.
Pornind de la acest set de circumstanțe, prezent la eveniment, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a spus că va discuta cu reprezentanţi ai artiştilor după data de 15 august. Tot atunci, ministrul a vorbit de eforturile de a crea cadrul pentru acordarea a 4% din profiturile Loteriei Române către sectorul cinematografic.
„Aş vrea să spun şi să întăresc ceea ce ei au scris pe acele pancarte, şi anume că întreaga cultură independentă, întreg sectorul independent are nevoie de sprijin, trebuie ajutat. TIFF-ul e o manifestare care are deja un statut şi o greutate pe harta evenimentelor culturale ale ţării, dar aceşti oameni care nu sunt salariaţi la stat, nu au protecţia de care au parte alţi actori şi alţi tehnicieni, trebuie să fie ajutaţi şi trebuie să fie înţeleşi”, a spus preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu, pe scenă.
Lista completă a distincțiilor acordare poate fi parcursă mai jos:
Premiul Juriului Tinerilor Francofoni: „Adoration/ Adoraţie”, în regia lui Fabrice du Welz
Menţiuni speciale „Alex. Leo Şerban”: actorul Cristi Popa, proiectul de carte „Peste graniţă. Cinemaul românesc în context transnaţional”, de Victor Morozov
Bursa „Alex. Leo Şerban”: Alexandra Tănăsescu cu proiectul online independent culturaladuba.ro
Premiile „Transilvania Pitch Stop”: Servicii de post-producţie oferite de Chainsaw Europe, în valoare de 25.000 de euro – proiectul „Panopticon”, regizat de George Sikharulidze, produs de Vladimer Katcharava – 20 Steps Productions (Georgia); Premiul Transilvania Pitch Stop, oferit cu sprijinul Dacin Sara, în valoare de 3.500 de euro – „Blue Banks”, regizat de Andreea Cristina Borţun, produs de Gabriela Suciu-Pădureţu (Atelier de Film); Eurimages Coproduction Development Award, în valoare de 20.000 de euro – „Kretsul”, regizat de Alexandra Likhacheva, produs de Anna Shalashina – WISH Media (Rusia)
Premiul FIPRESCI: „Totul nu va fi bine”, de Adrian Pîrvu, Helena Maksyom
Premiul Publicului: „Babyteeth: Prima iubire”, de Shannon Murphy (Australia)
Premiul Publicului pentru cel mai popular film din secţiunea „Zilele Filmului Românesc”: „Şi atunci … ce este libertatea?”, de Andrei Zincă
Premiul „Zilele Filmului Românesc” pentru scurtmetraj: „Amar”, de Sarra Tsorakidis
Menţiunile juriului Zilele Filmului Românesc pentru scurtmetraj: „Bilet de iertare”, de Alina Şerban şi „Moartea şi cavalerul”, de Radu Gaciu
Premiul „Zilele Filmului Românesc” pentru Debut: „Urma”, de Dorian Boguţă
Menţiunea specială „Zilele Filmului Românesc”: „Ivana cea Groaznică”, de Ivana Mladenovic
Premiul „Zilele Filmului Românesc” pentru Lungmetraj: „Acasă”, de Radu Ciorniciuc
Premiul pentru cea mai bună interpretare: Evgeniya Gromova, pentru rolul din „Fidelitate”, de Nigina Sayfullaeva (Rusia)
Premiul special al juriului: „Sora”, de Svetla Tsotsorkova (Bulgaria)
Premiul de excelenţă al festivalului: Maria Ploae
Premiul pentru regie: Tim Mielants, pentru „Patrick” (Belgia) şi Xinyuan Zheng Lu, pentru „Norul din camera ei” (China)
Trofeul „Transilvania”: „Babyteeth/Prima iubire