02 iun. 2020 | 09:30

Facilitățile fiscale pentru programatori, constructori și persoanele cu handicap, anulate de Guvern, în pandemie

BANI
Facilitățile fiscale pentru programatori, constructori și persoanele cu handicap, anulate de Guvern, în pandemie

Pe perioada pandemiei, Guvernul condus de Ludovic Orban a dat cu o mână șomajul tehnic și a luat cu două facilitățile fiscale pentru programatori, constructori și persoanele cu handicap.

La începutul acestui an, Orban a fost aspru criticat în mediul online pentru insistențele sale de a desființa orice beneficii fiscale pentru programatori. Pe perioada pandemiei, printr-un decret dat în starea de urgență, și-a atins scopul, cel puțin parțial.

Toate categoriile de angajați care au beneficiat de șomaj tehnic au plătit impozit pe sumele alocate, în opoziție cu prevederile Codului Fiscal. Ca referință, există scutiri de impozite pentru anumite categorii de angajați menționate explicit în Codul Fiscal din România, dar toate au fost anulate printr-o ordonanță adoptată de Guvern în plină pandemie.

Ordonanța a vizat atât șomajul tehnic, cât și indemnizația pentru zilele libere de supraveghere a copilului. În consecință, programatorii, muncitorii în construcții și persoanele cu handicap au plătit impozit de 10% pentru veniturile menționate mai sus. Cei mai afectați au fost constructorii. În prevederile Codului Fiscal se menționează clar faptul că aceștia erau scutiți și de contribuțiile sociale și de sănătate. Din păcate, au început să le plătească pe toate când au intrat în șomaj tehnic.

Pentru ca întregul set de circumstanțe din spatele anulării facilităților fiscale pentru anumite categorii de angajați să fie cât mai ciudat, acele facilități au fost păstrate în ordonanța 30/2020. Acolo se explica limpede faptul că indemnizația de șomaj tehnic este de 75% din salariu, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe țară. Tot acolo se insista pe faptul că indemnizațiile de Șomaj Tehnic se impozitează conform Codului Fiscal. Cu alte cuvinte, rămân în vigoare scutirile de impozite. Documentul a fost adoptat de Guvern în 18 martie și publicat în Monitorul Oficial în data de 21 martie.

Din păcate pentru constructori, programatori și persoanele cu handicap, pe 9 aprilie a fost adoptată Ordonanța 48 care anulează în mod expres facilitățile fiscale respective. Documentul a apărut în Monitorul Oficial pe 16 aprilie. În final, prin lege, scutirile de impozit au dispărut. Acestea se vor menține în continuare pentru salarii și alte câștiguri, dar nu sunt valabile în cazul șomajului tehnic și nici la indemnizația pentru supravegherea copiilor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele