Ce se întâmplă cu scutirea impozitelor la IT-iști: Klaus Iohannis a luat decizia finală

Ce se întâmplă cu scutirea impozitelor la IT-iști: Klaus Iohannis a luat decizia finală

În ultima perioadă, premierul Ludovic Orban a făcut mai multe referințe la scutirea de impozite a angajaților în IT. Din câte se pare, vrea să o desființeze, de dragul egalității tratamentului fiscal al românilor.

În urmă cu aproximativ o săptămână, premierul României a atras din nou atenția asupra faptului că se va renunța la privilegiul de care se bucură IT-iștii în materie de impozit pe salariu. Chiar dacă s-a ferit să facă o promisiune clară legată de momentul în care se va introduce schimbarea, opinia sa pe subiect este una cât se poate de clară.

Primele declarații pe acest subiect au fost făcute anul trecut. „Avem o cotă de impozitare de 10%, cotă unică, pe care noi o susținem cu toată tăria. Nu e o cotă foarte mare. Acum, chiar nu e un capăt de țară să plătești acest impozit. Sigur, pot exista alte forme de a facilita activitatea companiilor IT, dar ar fi nedrept față de alte 7 milioane de angajați care plătesc impozit pe venit pe toate categoriile de venit pe care le realizează ca unii să nu mai plătească impozit pe venit, deși după părerea mea nu mai există nicio rațiune astăzi pentru menținerea acestor facilități”, a declarat Orban într-un interviu acordat Hotnews din septembrie 2019. După patru luni, s-ar rezumat la a spune că va exista un anunț oficial când se va produce schimbarea.

Pornind de la acel set de circumstanțe, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că președintele României a primit mai multe întrebări pe acest subiect în cea mai recentă conferință de presă. „În esență este adevărat, orice câștig în România se impozitează. Însă trebuie să vedem și cealaltă parte, aceste scutiri care s-au făcut în sectorul IT au făcut ca sectorul în doar zece ani să crească de la ceva nesemnificativ la 6% din PIB”, a explicat președintele, când a fost întrebat de interpretarea sa a declarațiilor lui Ludovic Orban.

În final, decizia lui Iohannis este că, „trebuie să ne gândim dacă dorim acum să introducem impozitările sau progresiv”. „Este o discuție care se va purta”, a mai adăugat șeful statului. Cu alte cuvinte, tensiunile în piață pe acest subiect vor continua să existe, dar nu știe nimeni când se va produce schimbarea de impozitare, doar că se va produce.

Citește și: