11 iun. 2020 | 10:00

Facebook apelează la hackeri să-și urmărească proprii utilizatori: cazul ajuns la FBI

ACTUALITATE
Facebook apelează la hackeri să-și urmărească proprii utilizatori: cazul ajuns la FBI

Într-un set de circumstanțe fără precedent, Facebook a apelat la un hacker pentru a-și localiza și spiona propriul utilizator, până când cazul a ajuns în vizorul FBI.

Gestul extrem a fost făcut pentru o cauză nobilă, dar practicile dubioase la care apelează cei de la Facebook ajung din nou în lumina reflectoarelor într-un mod negativ. Timp de mai mulți ani, un bărbat din California a hărțuit și terorizat fete tinere de pe internet. Le-a șantajat pentru a obține fotografii și clipuri cu ele nud, doar pentru a le amenința ulterior că le violează, ucide sau intră în școala lor cu pușca.

Partea cea mai macabră a întregii ecuații este că întregul set de circumstanțe de mai sus s-a desfășurat prin intermediul Facebook, cea mai mare rețea de socializare din lume. Numele bărbatului este Buster Hernandez sau Brian Kill și tocmai a pledat vinovat în fața unui judecător pentru toate capetele de acuzare, în număr de 41.

Un pic ciudat este însă modul în care a fost prins, iar conform unui reportaj publicat de Motherboard, cei de la Facebook au avut un rol important în localizarea și capturarea răufăcătorului. Din câte se pare, compania condusă de Mark Zuckerberg a apelat la o firmă de securitate pentru a dezvolta un hack prin intermediul căruia să-l prindă pe agresor.

Firma de consultanță în securitate cibernetică s-a bucurat de un contract de câteva sute de mii de dolari pentru pentru a dezvolta un instrument software prin care să exploateze o vulnerabilitate din Tails OS. Ca referință, acesta din urmă este un sistem de operare menită să prevină urmărirea activității online și localizarea. Printr-o vulnerabiltate din player-ul video integrat în Tails, a fost identificată adresa IP a persoanei care a văzut clipul.

Facebook a oferit instrumentul software achiziționat cu bani grei celor de la FBI, printr-un intermediar. Aceștia din urmă i-au trimis un clip tentant lui Hernandez, ca imediar să-l localizeze și să-l aducă în fața legii.

Întregul șir de evenimente a ridicat multe întrebări legate de legalitatea practicilor adoptate de Facebook în condiții pe care oficialii companiei le consideră extraordinare. Mai mult decât atât, creatorii Tails OS au menționat că vulnerabilitatea exploatată nu le-a fost comunicată de nimeni, fiind o problemă de securitate care ar putea avea multiple consecințe pe termen lung.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele