Explicația psihologică: de ce filmele despre pandemii ți se par atât de atrăgătoare în perioada asta
Filme despre pandemii, precum Contagion, au devenit extrem de populare în perioada asta, însă ce ne face, de fapt, să ne uităm la ele acum?
E adevărat, suntem în plină pandemie, așa că mijloace de distragere a atenției de la criza cu care ne confruntăm în prezent, la nivel global. Mulți dintre noi ne orientăm către entertainment, așa că filmele, serialele sau documentarele sunt o soluție bună. Totuși, în perioada asta, mulți aleg să se uite la filme despre pandemii, ceea ce nu pare neapărat ca o modalitate eficientă de distragere a atenției de la situația reală.
Totuși, lucrurile sunt mai complexe de atât. Psihologii au câteva explicații care să ne ajute să înțelegem de ce Contagion a devenit unul dintre cele mai urmărit filme în ultima perioadă.
De ce ne uităm la filme despre pandemii, când trecem printr-una în viața reală
În primul rând, ar fi vorba despre un sentiment de control pe care-l căutăm. Jocurile video, filmele și serialele ne permit să extragem un minimum de control asupra unei situații care, cel puțin pentru moment, pare ieșită de sub control. Despre asta vorbește Julie Norem, profesor de psihologie în cadrul Wellesley College in Massachusetts.
Astfel, pentru că în majoritatea producțiilor, virusul, bacteria sau invazia de extratereștii sunt mult mai grave decât este coronavirusul care ne afectează în prezent. De asemenea, umanitatea ajuge să triumfe în aproape toate cazurile, ceea ce îți oferă un oarecare sentiment de securitate, că vom putea depăși criza creată de coronavirus, atâta timp cât personajele din film au reușit să triumfe într-o situație mult mai periculoasă.
Dr. Pamela B. Rutledge este psiholog media, ramură a psihologiei care se concentrează pe relațiile dintre media și comportamentul uman. Aceasta explică în Psychology Today de ce ai ales să te uiți la filme despre o pandemii în această perioadă. Aceasta spune că, de fapt, este vorba despre senzația de consolare pe care o obții din creșterea sentimentului că ai lucrurile sub control. Una dintre modalitățile care te fac să crezi că poți căpăta mai mult control o reprezintă informarea. Pentru că oamenii de știință nu au, pentru moment, suficiente informații despre coronavirus, oamenii se orientează către ficțiune, ca sursă alternativă de informare.
De ce aceste filme te fac să te simți mai bine
„Când nu putem crea o imagine în creierul nostru pentru a explica ce se întâmplă, nu este surprinzător că vom căuta pe cineva care poate. Un film precum Contagion pare o sursă bună. Arată și se simte real”, explică Rutledge.
Când ne uităm filme și seriale sau jucăm jocuri video despre pandemii mult mai serioase decât cea cu care ne confruntăm în prezent, psihologii sugerează că are loc un proces numit comparație socială descendentă. În esență, aceasta are loc în momentul în care te compari cu altcineva care se află într-o situație mai gravă. Oamenii de știință spun că mecanismul este similar și atunci când asculți muzică tristă.
De asemenea, cel puțin în filmul Contagion, efectele pe care criza le produce pe termen lung nu sunt arătate publicului. Filmul se termină după ce epidemia este controlată. Totuși, de aici începe un proces amplu de revenire care, cu siguranță, nu este unul ușor. În viața reală, sfârșitul unei pandemii nu este la fel de „curat” ca cel din filme.
Problema e că nici măcar nu știm care sunt efectele pe termen lung ale distanțării sociale, petrecerii unei perioade îndelungate în interiorul casei sau temerilor că stocurile de alimente sau de alte produse necesare se vor termina.