Evaluarea Națională 2020: tot ce trebuie să știi în prima zi de examen

Evaluarea Națională 2020: tot ce trebuie să știi în prima zi de examen

Evaluarea Națională 2020 începe astăzi, 14 iunie, cu prima probă a examenului. Din cauza pandemiei de Covid-19, însă, modul de desfășurare va fi diferit, față de alți ani.

Într-o conferință de presă a Ministrului Educației, Monica Anisie a confirmat o serie de detalii importante legate de desfășurarea examenului de absolvire a clasei a opta, Evaluarea Națională 2020. În primul rând, accesul în centrele de examinare se va petrece până la ora 8:30, urmând ca fiecărui elev participant să-i fie măsurată temperatura.

„La poarta unității de învățământ, a centrului de examen va exista un cadru medical care va realiza triajul epidemiologic și va îndruma elevii către sălile de examen, împreună cu un cadru didactic din comisia de examen. Pentru acei copii care au temperatura corporală peste 37,3 recomand cadrelor medicale să repete succesiv de trei acel procedeu de luare a temperaturii și în același timp să lase un termen de 2 – 5 minute pentru procesul acesta în care elevul este supus triajului epidemiologic”, a afirmat Monica Anisie, într-o conferință de presă.

În ceea ce privește corectarea lucrărilor scrise, respectivul proces se va desfășura în alt județ decât cel în care a fost examinat elevul. Acest detaliu se aplică și în cazul celor care participă la Evaluarea Națională 2020 în București.

Ministrul Educației are un singur sfat pentru elevi. „Să fie atenți, calmi, să nu se sperie, acest examen, chiar dacă este primul din viața lor, nu va pune probleme din punct de vedere al siguranței, în condițiile în care Ministerul Educației a luat toate măsurile” necesare, a atras atenția Monica Anisie.

În cazul în care se observă că un profesor are temperatură înaintea examenului, acesta va fi înlocuit, în condițiile în care există „suficienți evaluatori”.

Măsurile speciale luate de școli pe perioada Evaluării Naționale

Ministerul Educației spune că fiecare centru de examen va avea echipamente și materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini).
De asemenea:
 • Se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de examen (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;
 • Intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
 • Se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;
 • În sălile de clasă examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 metri unul față de celălalt.
Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că pune la dispoziție o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfășurarea Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil în perioada 15 – 18 iunie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8:00 -14:00.
Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Evaluarea Națională 2020 – calendarul și procedura legată de depunerea contestațiilor

 • Examenul începe luni, 15 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română.
 • Miercuri, 17 iunie, se desfășoară proba la Matematică.
 • 10.294 de absolvenți ai clasei a VIII-a vor susține joi, 18 iunie, proba la Limba și literatura maternă.
 • Probele încep la ora 9:00 și se vor desfășura în 4.337 de centre de examen.
 • Primele rezultate vor fi comunicate marți, 22 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).
 • Contestațiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 23 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.
 • Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 27 iunie.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: