Evaluarea Națională 2020, etapa specială: tot ce trebuie să știi despre sesiunea care începe astăzi

Evaluarea Națională 2020, etapa specială: tot ce trebuie să știi despre sesiunea care începe astăzi

Un număr important de absolvenți de clasa a VIII-a încep astăzi Evaluarea Națională. Aceasta este o etapă specială dedicată celor care, din motive medicale, nu au putut participa la prima sesiune.

Pentru prima oară în istoria Evaluării Naționale în țara noastră, în această vară, vor exista trei sesiuni de examinare. Prima dintre ele s-a încheiat deja, iar astăzi începe sesiunea specială, în premieră. Cea de a treia este dedicată celor care au picat una sau mai multe dintre probele din prima sau a doua sesiune.

Este important de reținut că un elev care nu a obținut o notă de trecere la prima sesiunea nu are dreptul să participe la etapa specială. Aceasta este dedicată doar celor care s-au aflat în izolare sau carantină în urmă cu câteva săptămâni. În plus, tot acum vor da examenul cei care au avut o temperatură de peste 37,3 grade la intrarea în centrul de examinare, motiv pentru care au fost trimiși acasă.

Un număr de 216 elevi vor participa la Evaluarea Națională 2020 – etapa specială. Examenul începe astăzi, 29 iunie, cu proba scrisă la Limba și Literatura Română, cu 192 de candidați înscriși. Marți, 30 iunie, are loc proba la Matematică, cu 206 candidați înscriși. Ultima probă este cea de Limba maternă, programată pe 1 iulie, cu 9 candidați înscriși.

Probele încep la ora 9:00 și se vor desfășura în 60 de centre de examen din 37 de județe. Potrivit situațiilor transmise de către inspectoratele școlare, la nivelul județelor Arad, Covasna, Ilfov, Mehedinți și Tulcea nu există situații care să determine organizarea acestei etape speciale.
Primele rezultate vor fi afișate joi, 2 iulie, până la ora 12.00, în centrele de examen. În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educației și Cercetării va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale prin anonimizarea numelui și a prenumelui.
Contestațiile pot fi depuse în ziua de 2 iulie, în intervalul orar 14:00 – 20:00. Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie.
Citește și: