De ce poluezi mai mult când folosești internetul decât atunci când zbori cu avionul
Când vine vorba de emisii de carbon, există o categorie care face mai mult rău decât mult blamatele companii aeriene și avioanele lor.
În mod teoretic, digitalizarea ar trebui să contribuie la reducerea poluării. De exemplu, faptul că folosim documente digitale în loc să printăm sute de foi de hârtie ar trebui să aibă, în esență, un impact pozitiv asupra mediului. Totuși, acesta nu este mereu cazul în ceea ce privește digitalizarea. Aceasta vine și ea cu un anumit impact asupra mediului înconjurător și are legătură cu nivelul de emisii de dioxid de carbon în atmosferă.
De altfel, măsurarea impactului ecosistemului digital este aproape imposibilă, dat fiind faptul că este un sistem extrem de complex alcătuit din oameni, infrastructuri digitale, dar și dispozitivele pe care le folosim.
Totuși, experții au ajuns la concluzia că una dintre principalele probleme o reprezintă centrele de date. Acestea contribuie într-o mare măsură la emisiile de dioxid de carbon din atmosferă.
Centrel de date dau mai multe emisii de carbon în atmosferă decât industria aviatică
În esență, centrele de date sunt acele „depozite” în care echipamentele de calcul și de rețea sunt stocate, în scopul colectării, stocării, procesării și distribuției de date. Acestea sunt folosite pentru a susține activitățile pe care le faci tu pe internet.
Totuși, pentru a funcționa, acestea au nevoie de o cantitate destul de mare de electricitate. Potrivit unor estimări din aprilie 2019, centrele de date ar folosi mai mult de 2% din cantitatea de electricitate de pe planetă. De asemenea, acestea generează cam aceeași cantitate de emisii de dioxid de carbon pe care o generează și industria aviatică, în ceea ce privește consumul de combustibil. Și dacă iei în considerare cât de des stai pe internet, în comparație cu cât de des călătorești cu avionul, e clar de unde vine mai multă poluare în atmosferă.
Potrivit profesorului britanic John Naughton din cadrul Open University, centrele de date alcătuiesc aproximativ 50% din toată energia consumată de ecosistemele digitale. Dispozitivele personale folosesc încă 34%, iar industriile responsabile cu fabricarea acestora folosesc 16%.
Tehnologia evoluează constant, ceea ce însemnă că posiblitatea ca această cantitate de emisii de dioxid de carbon în atmosferă să crească este destul de mare. E posibil să ajungă mai mare și decât cea generată de liniile aeriene.