Elevii de nota 10 primesc bani de la stat: cât de mare este suma și care sunt condițiile

Elevii de nota 10 primesc bani de la stat: cât de mare este suma și care sunt condițiile

În contextul pandemiei și circumstanțelor dificile în care au avut loc examenele naționale din acest an, Ministerul Educației are o veste bună pentru elevii de 10.

Cei care au dat examenul de bacalaureat sau au participat la evaluarea națională, au avut un an foarte greu în 2020. Totul s-a schimbat față de anii trecuți, având în vedere că a fost implementată o serie stufoasă de măsuri împotriva răspândirii noului coronavirus. Din acest motiv și pentru că nu au atins foarte mulți elevi această performanță, Ministerul Educației și Cercetării a hotărât să premieze elevii de 10 de la examenele naționale.

În cazul în care ai obținut media 10 la evaluarea națională, la finalul clasei a opta, vei primi 1000 de lei, net. Dacă te lauzi cu aceeași performanță de media 10, dar în cazul examenului de bacalaureat, suma de care vei beneficia este de 3000 de lei. În ambele cazuri, este vorba doar de elevii cu ”10 pe linie”. Dacă ai 9,99, ai tot dreptul să fii supărat pentru că nu ești inclus pe lista MEC.

În total, peste 1.200 de elevi care au încheiat cu media generală 10 examenele naţionale, evaluarea naţională şi bacalaureatul, din sesiunea iunie-iulie vor primi stimulente financiare, informează joi Ministerul Educaţiei şi Cercetării într-un comunicat remis presei. Decizia a fost aprobată de executiv joi printr-o Hotărâre de Guvern.

Potrivit hotărârii adoptate în şedinţa de guvern, cuantumul acordat fiecărui elev cu media generală 10 la evaluarea naţională este de 1.000 de lei, în timp ce fiecare absolvent de liceu va primi 3.000 de lei pentru performanţa de a finaliza examenul cu „10 pe linie”. Lista nominală a beneficiarilor şi modalitatea de acordare urmează a fi aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării.

Câte 1000 de lei vor primi 892 de absolvenți de gimnaziu de pe întregul teritoriu al României, în urma performanței lor impecabile la evaluarea națională. În cazul elevilor de bacalaureat, 315 elevi sunt atât de norocoși încât să primească 3000 de lei de la stat. Ca un detaliu interesant, opt dintre cei 315 au susținut examenul în sistem german, cu un examen suplimentar la limba germană.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: