Efortul Facebook de a combate dezinformarea pe marginea coronavirus, în cifre
Facebook continuă să fie un ocean de dezinformare, încărcat cu știri false, bule și alte date eronate. Din fericire, cel puțin când vine vorba de coronavirus, face pași în direcția potrivită.
Nu mai puțin de 7 milioane de postări legate de infecțiile cu Covid-19 au fost șterse de Facebook de pe cea mai mare rețea de socializare din lume. Acest efort a avut loc între lunile aprilie și iunie. Pe lângă postările eliminate de pe platformă, alte aproximativ 98 de milioane de postări au fost clasificate ca fiind false. Pentru că nu erau neapărat periculoase, acestea din urmă au primit doar o etichetă suplimentară prin care i se atrăgea atenția cititorului să-și ia informațiile pe acest subiect din altă parte.
Statisticile au fost oferite împreună cu noul set de standarde valabile pe Facebook, disponibile aici. Acolo sunt explicate ștergerile de postări. Ca referință, în anii trecuți, oficialii companiei americane au evitat să includă particularitățile de dezinformare în rapoartele lor, dar în cazul coronavirus au făcut o excepție, pentru că reprezintă un ”pericol iminent”.
Ca referință, compania șterge postările care împrăștie afirmații false despre posibile leacuri și tratamente pentru Covid-19, cât și alte date pe care organizațiile de sănătate, precum OMS, le-au clasificat ca fiind periculoase.
În același timp, Facebook a făcut pași importanți pentru a promova informații corecte și credibile despre infecțiile cu Covid-19, inclusiv o secțiune în care sunt desființate cele mai populare mituri despre coronavirus. Ocazional, cel puțin în anumite regiuni ale lumii, afișat notificări despre importanța purtării măștilor.
Chiar și în acest condiții și cu aceste eforturi, Facebook și Instagram continuă să fie cele mai populare platforme pentru răspândirea de dezinformare. În luna mai, până să fie șters, un clip în care se spunea că măștile te îmbolnăvesc, iar coronavirus a fost creat într-un laborator, a adunat câteva milioane de vizualizări. Un clip cu Donald Trump în care afirma că orice copil este imun la coronavirus a fost de asemenea șters de pe Facebook, dar abia după ce a strâns câteva milioane de vizualizări.