21 apr. 2020 | 06:00

Donald Trump, ”băgat în pământ” de reacția la coronavirus: sondajele care îl distrug

ACTUALITATE
Donald Trump, ”băgat în pământ” de reacția la coronavirus: sondajele care îl distrug

În ultimele săptămâni, Statele Unite ale Americii au devenit un exemplu despre cum să nu reacționezi la o pandemie, iar Donald Trump se află în fruntea acestui dezastru.

SUA se află la distanță de câteva zile de la a înregistra un milion de cazuri de coronavirus, cu valori înregistrate deja de 4, 5 ori mai mari decât Spania și Italia, următoarele în clasamentul celor mai afectate țări. În contextul în care America este considerată una dintre cele mai puternice țări de pe mapamond, cu o putere economică gigantică, este evident că dezastrul din SUA pleacă de la un management distructiv venit de la Washington.

În consecință, un sondaj realizat printre americani atestă că foarte mulți oameni îl văd pe Donald Trump ca fiind responsabil pentru situația actuală. Cei mai mulți sunt convinși că timpul de reacție lent a adus SUA în această situație.

Potrivit Centrului de cercetare Pew, 65% dintre persoanele chestionate au criticat gestionarea debutului crizei sanitare de către preşedintele american, care a minimizat timp de mai multe săptămâni gravitatea pandemiei apărute la sfârşitul lui decembrie 2019 în China, şi impactul acesteia asupra Statelor Unite.

Aproximativ 92% dintre democrați erau deja de opinia că acțiunile lui Trump în această perioadă au fost lente, cu consecințe dezastruoase pentru populație. Ce s-a schimbat însă este că acestui număr s-au adăugat 53% dintre republicanii moderați și liberați.

Studiul realizat între 7 și 12 aprilie, pe un eșantion reprezentativ de 4.917 persoane mai atrage atenția asupra unui detaliu. Dintre participanți, 52% sunt de părere că președintele ”a înfrumusețat” situația din țară în declarațiile sale publice. Cu alte cuvinte, a mințit în conferințele sale zilnice pe marginea infecțiilor cu Covid-19. Doar 39% dintre americani cred că a spus adevărul la TV.

Cea mai gravă în SUA este însă lipsa de optimism. Cu aproximativ 17,5 milioane de șomeri înregistrați deja în această perioadă și mulți alții care încearcă să se înregistreze fără succes, 73% dintre cei chestionații sunt de părere că ”ce este mai grav urmează să vină”, pe plan sanitar și economic. Vizavi de planurile mărețe ale lui Trump de a relansa economia prin ridicare restricțiilor, 66% dintre cei chestionați sunt de părere că președintele se grăbește.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele