07 iul. 2020 | 07:36

Din cauza corupției din România, banii de la Uniunea Europeană ar putea să nu mai vină niciodată

ACTUALITATE
Din cauza corupției din România, banii de la Uniunea Europeană ar putea să nu mai vină niciodată

În teorie, Uniunea Europeană ajută cu fonduri toate țările a căror economie a fost grav afectată de pandemie. În practică, banii ajung doar în teritoriile care nu au o problemă majoră cu corupția, cum se întâmplă în România.

Faptul că faci parte din blocul comunitar, cum este cazul României, nu va mai reprezenta o asigurare că vei primi bani de la Uniunea Europeană. Un avertisment în acest sens a fost formulat aseară de Věra Jourová, vicepreședintele Comisiei Europene. Totul pleacă de la respectarea normelor statului de drept și combaterea corupției, lucruri care nu se întâmplă în România.

Conform agenției Reuters, patru țări au fost vizate de acel avertisment, România, Polonia, Ungaria și Bulgaria. Afirmațiile au fost făcute în contextul în care, liderii ţărilor şi instituţiilor Uniunii Europene depun eforturi pentru aprobarea noului buget comunitar destinat perioadei 2021-2027 şi a fondului de relansare economică post-pandemie. Ca referință, fondurile se apropie de nivelul a peste 2.000 de miliarde de euro. Condiţiile acordării acestor fonduri, referitoare la reformele economice şi respectarea standardelor democratice, reprezintă principalele elemente de disensiuni înaintea aprobării.

În acest caz particular, corupția ne-ar putea costa scump. „Statul de drept trebuie să fie o condiţie pentru distribuirea fondurilor UE”, afirmă Věra Jourová, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar UE pentru Valori şi Transparenţă. Niciodată nu a fost mai important să avem un sistem judiciar funcțional și mecanisme puternice pentru combaterea corupției.

„Nu aş vrea să văd blocarea alocării fondurilor, dar trebuie să avem în sistemul nostru juridic unele garanţii că, în cazul în care lucrurile într-adevăr nu merg bine într-un stat membru, atunci banii contribuabililor nu pot fi plătiţi”, a atras atenţia Věra Jourová.

Atenționări legate de nivelul de corupție al unor țări din UE au venit și din Germania. Guvernul de la Berlin insistă pe faptul că accesul țărilor la fondurile europene oferite prin planul comunitar de redresare economică post-pandemie nu trebui facilitat în fiecare caz, mai ales când vorbim de teritorii în care nu se respectă valorile comunitare. În acel caz particular, s-a atras atenția mai ales asupra situației din Polonia și Ungaria.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele