Digitizarea ANAF va duce la concedieri masive, dar vom avea de câștigat: când vedem schimbările

Digitizarea ANAF va duce la concedieri masive, dar vom avea de câștigat: când vedem schimbările

În cazul în care ai interacționat vreodată cu ANAF, știi că este o instituție ancorată în anii `80 din prisma maculaturii și a formalităților. Lucrurile par însă să se schimbe.

Informatizarea ANAF a fost pe lista de priorități a multor guverne în ultimii zece ani, dar Florin Cîțu a oferit mai multe detalii într-o intervenție televizată despre propriul plan pe marginea subiectului. Cu un pic de noroc, ar trebui să vedem digitalizarea multor servicii ale insituției până la jumătatea acestui an. Din păcate pentru angajații ANAF însă, foarte mulți își vor pierde locul de muncă.

La Realitatea Plus, Ministrul Finanțelor din România și-a exprimat speranța că finalizarea digitalizării ANAF va avea loc până la jumătatea lui 2020. Transformarea se va reflecta în eliminarea a aproximativ 2150 de posturi dintre structurile ANAF. Dintre acestea, aproximativ 150 sunt de conducere.

Reorganizarea ANAF înseamnă de asemenea eliminarea a 150 de posturi de conducere și aproape 2.000 de posturi din structura ANAF. Înseamnă Antifrauda care trece sub Inspecția Fiscală, deci trei vicepreședinți în loc de patru, și rămân discuțiile despre Vamă, unde și acolo vor fi schimbări. Discutăm soluția optimă și acolo, dar deja am început. Pe de o parte vreau să fac economii, pentru că aparatul ANAF și cu informatizarea nu o să mai am nevoie de așa mult personal. Dacă nu mergeam în CSAT (informatizarea) dura cel puțin un an de zile. Așa mi se spune tot timpul, așa durează de ani de zile. Eu vreau până la jumătatea anului”, a precizat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, la Realitatea Plus, citat de Mediafax.

Primul pas care ar face viața semnificativ mai ușoar pentru micii întreprinzâtori este conectarea caselor de marcat la sistemul ANAF. „Am făcut tot sistemul privat să cumpere case de marcat, sofisticate, cu TVA și tot felul de lucruri, la toate companiile, dar ANAF-ul nu are sistemul gata. A trebuit să prorog intrarea în vigoare ca să nu dau amenzi. Mi se tot spune de termenele legale și din cauza asta trebuie să mergem în CSAT”, a afirmat Cîțu.

În același contest, Cîțu a insistat pe evaziunea fiscală din România, o ”problemă de securitate națională” care ne transformă în ”rușinea Europei”. Desemnarea evaziunii fiscale ca problemă de securitate națională ar urma să fie făcută pentru a avea o procedură mult mai simplă de achiziție publică pentru procesul de informatizare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: