14 apr. 2020 | 12:22

Cursa pentru dezvoltarea remediului contra noului virus: există 70 de vaccinuri în lucru

ACTUALITATE
Cursa pentru dezvoltarea remediului contra noului virus: există 70 de vaccinuri în lucru

O listă destul de lungă de echipe de cercetători lucrează la dezvoltarea unor vaccinuri care ar putea contribui la rezolvarea crizei actuale.

În prezent, cercetătorii lucrează la dezvoltarea în total a 70 de vaccinuri, la nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Trei dintre ele sunt în fază avansată, pentru că au ajuns deja să fie testate pe oameni.

Fiecare dintre acestea ar putea ajunge să fie remediul pentru noul coronavirus. Totuși, dintre toate, o echipă de cercetători a ajuns cel mai departe. Este vorba despre un vaccin experimental dezvoltat de CanSino Biologics Inc., din Hong Kong, împreună cu Institutul de Biotehnologie din Beijing. Cercetătorii de aici au ajuns deja în faza a doua de testare.

Celelalte două vaccinuri care au ajuns să fie testate pe oameni sunt tratamente dezvoltate separat de producătorii de medicamente din SUA Moderna Inc. și Inovio Pharmaceuticals Inc.

Pe lângă acestea, există și o serie de alte companii sau echipe de cercetători care încearcă să dezvolte vaccinul, dar care progresează într-un ritm mai lent. Avem printre exemple și giganți din domeniul farmaceutic precum Pfizer Inc. sau Sanofi. Cele două se află în faza de studii pre-clinice, potrivit OMS.

Există 70 de vaccinuri în lucru

Dezvoltarea unui vaccin nu este un proces ușor. Totuși, lucrurile progresează mult mai repede decât ar face-o în mod obișnuit, dată fiind gravitatea situației.

Companiile din industrie speră să poată avea rezultate destul de rapid. În mod normal, aducerea unui vaccin pe piață durează undeva între 10 și 15 ani. Acum, cercetătorii care lucrează la dezvoltarea de vaccinuri speră să o poată face într-un timp mult mai scurt: de preferat, în următorul an.

Experții spun că, cel mai probabil, un vaccin pentru coronavirus ar urma să fie gata în 12 până la 18 luni. Totuși, unii cercetători sunt încrezători și spun că l-ar putea avea gata mai devreme de atât.